logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

МЗС України різко засудило паспортизацію РФ мешканців ОРДЛО

30-04-2019 17:492196

МЗС України різко засудило паспортизацію РФ мешканців ОРДЛО

 Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з початком функціонування на території Ростовської області Російської Федерації центрів видачі паспортів Російської Федерації громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях в Донецькій і Луганській областях України. 

Про це йдеться у заяві МЗС.

«У цьому зв’язку, вчергове наголошуємо, що згадані міжнародно-протиправні діяння Кремля грубо порушують державний суверенітет і територіальну цілісність України. Своїми діями Росія наочно демонструє свою абсолютну зневагу до норм і принципів міжнародного права. Свідомо обравши курс на ескалацію, Російська Федерація також фундаментально підриває Мінські домовленості, стороною яких вона є», – сказано у заяві.

МЗС України в черговий раз заявляє, що «протиправні рішення Кремля,  які мають на меті полегшити отримання громадянами України російського громадянства, є юридично нікчемними та не визнаються Україною. Вони жодним чином не впливають на належність мешканців тимчасово окупованих Росією територій в Донецькій і Луганській областях до громадянства України, визначеного Конституцією та законодавством України».

«Категорично вимагаємо від Російської Федерації невідкладно припинити міжнародно-протиправні діяння проти державного суверенітету і територіальної цілісності України, скасувати зміни до федеральних законів РФ з питань громадянства в частині полегшення процедури його набуття для громадян України, а також укази президента Росії від 24 квітня 2019 року № 183 і від 18 лютого 2017 року №74 та усі рішення, прийняті на їх виконання», – наголошують у зовнішньополітичному відомстві України.

Україна звертається до міжнародних партнерів не визнавати і не приймати документи, видані Російською Федерацією громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях у Донецькій і Луганській областях України, з порушенням Конституції та законодавства України, а також будь-які правочини, здійснені з такими документами.

 «Поновлюємо також свій наполегливий заклик посилити консолідований політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою дотримання ним норм і принципів міжнародного права, у тому числі шляхом розширення персональних і секторальних санкцій проти держави-агресора», – наголошують у МЗС.

Leopolis.news