logo
05/03
30/11
07/02
27/01
10/01
29/12
22/12
21/12
09/12
01/11
07/10
15/09
10/09
2 ...

Валерій Середа: Наше завдання – забезпечити на Львівщині вільні та прозорі вибори

18-07-2019 13:492551

Валерій Середа: Наше завдання – забезпечити на Львівщині вільні та прозорі вибори

Очільник поліції Львівщини Валерій Середа розповів про підготовку правоохоронців до забезпечення правопорядку та недопущення  порушень під час позачергових виборів до Верховної Ради України.

У брифінгу, на якому також йшлось про ситуацію щодо порушень виборчого законодавства, виявлених на Львівщині під час передвиборчої кампанії, взяли участь омбудсмен з виборчих прав від Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області Ярина Гаєцька-Колотило та координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області Тарас Радь, інформує відділ комунікації поліції Львівської області.

«З присутніми тут представниками громадських та спостережних організацій ми маємо спільне завдання – забезпечити вільне волевиявлення наших громадян під час виборів. Навантаження під час передвиборчої кампанії великі – щодня надходять звернення про порушення виборчого законодавства, ми їх усі перевіряємо та вживаємо заходів. Станом на сьогодні до поліції надійшло 148 таких повідомлень, за якими відкрито п’ять кримінальних проваджень та складено 43 адміністративні протоколи. Окремі факти під час перевірки не підтверджуються, за іншими перевірки ще тривають. Поліція працює у посиленому режимі і так буде до завершення підрахунку голосів, здачі виборчої документації, тобто, до завершення виборів», – розпочав брифінг Валерій Середа.

На Львівщині найбільш типовими порушеннями виборчого законодавства, за спостереженнями Ярини Гаєцької-Колотило, є розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних, розміщення агітації у заборонених місцях, зокрема, з порушенням правил благоустрою, так звана «передвиборча благодійність», а також перешкоджання здійсненню передвиборчої агітації, зокрема пошкодження та нищення продукції.

«Наше завдання – попередити ті проблеми, які можуть вплинути на результати волевиявлення та носять системний характер, а також привернути увагу суспільства до цього. Велика кількість порушень виборчого законодавства свідчить не про те, що поліція погано працює, а про те, що певні учасники виборчого процесу постійно щодня вчиняють ці порушення. На Львівщині ми маємо порівняно спокійну ситуацію, зокрема, й завдяки нашій співпраці з поліцією та оперативному реагуванню правоохоронців на повідомлення», - зазначив Тарас Радь.

Також, очільник поліції Львівщини повідомив про готовність правоохоронців забезпечити правопорядок та належне реагування на виявлені правопорушення під час позачергових виборів до Верховної Ради України.

«Охороняти публічний порядок під час виборів спільно з поліцейськими будуть працівники Управління патрульної поліції Львівщини, військовослужбовці Національної гвардії України, а також офіцери та курсанти Львівського державного університету внутрішніх справ – усього більше п’яти тисяч правоохоронців. Усі окружні виборчі комісії вже взяті під цілодобову охорону, відбувається доставка передвиборчої документації. Усі правоохоронці переведені на посилений варіант несення служби. Наше завдання – забезпечити на Львівщині вільні та прозорі вибори», - підкреслив Валерій Середа.

Leopolis.news