У Зеленського анонсували можливе скасування одного з податків

http://leopolis.news/one.php?showPage=1

09/09/2019

Про це пише OBOZREVATEL.

Українці в цьому році заплатять близько 20 млрд грн військового збору. Лише за перше півріччя надійшло 10,4 млрд грн. Їх заплатили із зарплат, виграшів, задекларованих доходів. Ставка збору – 1,5%.

Наприклад, із заробітної плати у 10 тисяч гривень розмір військового збору становить всього 150 грн. А з 20 тисяч, відповідно, 300 грн. Гроші відразу вираховує роботодавець і сам платить, а працівник отримує «чисту» зарплату вже з урахуванням внесків і податків. Якщо військовий збір скасують, на зазначену суму можуть вирости і заробітні плати. Щоправда, як показала практика зниження єдиного соцвнеску, роботодавці цілком можуть залишити зекономлені кошти у своїй кишені. Аналітик «Альпарі» Максим Пархоменко впевнений: можливе скасування внеску вкрай слабко відіб'ється на розмірах окладів.

Спочатку «прихований податок» вводився всього на 5 місяців, але рішення про його скасування має ухвалити Верховна Рада окремим документом. Військова агресія з боку Росії триває, тому і збір не стали скасовувати.

Зібрані гроші – приблизно десята частина всього бюджету на оборону і безпеку країни. І якщо, наприклад, єдиний соціальний внесок або пенсійний збір відразу надходять до спеціального фонду, звідки перерозподіляється між українцями, то військовий – поповнює загальну скарбницю.

З одного боку сума внеску дійсно не суттєво відбивається на доходах українців. А з іншого боку, його скасування в майбутньому могло б, наприклад, частково компенсувати внески на накопичувальний рівень пенсійного забезпечення.

Глава Офісу президента Андрій Богдан в ефірі «Свободи Слова Савіка Шустера» заявив: якщо зростатиме бюджет країни і розвиватиметься економіка, військовий збір можуть скасувати. При цьому він нагадав: за другий квартал поточного року ВВП зріс на 4,7%, це рекордний за кілька років показник.

«Це питання бюджету. Якщо зростатиме економіка. Економіка вже почала зростати. Ви знаєте, що ВВП за другий квартал 4,7%, чого не було раніше в Україні», – сказав Богдан.

Максим Пархоменко пояснює: у статті доходів цей збір формує близько 10% від загального обсягу надходжень. У зв'язку з цим скасування істотно не вплине на бюджет.

«Для повної компенсації військового збору доходи бюджету мають зрости на 10%. Досягти цього ми можемо за рахунок зростання економіки або покращити ситуацію з відрахуваннями до бюджету (наприклад, за рахунок реформування митної служби)», – зазначає експерт.

Аналітик Єгор Комов також вважає: якщо скасувати військовий збір, бюджет може втратити істотну суму, але до критичних наслідків це не призведе. Частково втрата коштів може компенсуватися за рахунок зростання зарплат. В середньому щороку середня заробітна плата в Україні додає 20%. При цьому зростають і податкові відрахування.

«Як варіант – збільшити надходження до бюджетів усіх рівнів може підвищення мінімальної заробітної плати. Зараз вже бачимо для цього можливість на всіх рівнях. Думаю, мінімалка близько 6 тисяч гривень – цілком реальний сценарій», – додає аналітик.

Як зміниться загальне навантаження на зарплату

Кожен українець віддає зі своєї зарплати 41,5% податків. Але платить їх роботодавець, тому більшість навіть не здогадується про те, скільки і кому винні, розповідає керуючий партнер Baker Tilly Олександр Почкун. Наприклад, якщо на руки ви отримуєте 10 тис. грн, то роботодавцю така зарплата коштує 14,1 тис. грн. З них 150 грн «підуть» у вигляді військового збору, 1,8 тис. – прибуткового податку і 2,2 тис. – соціальний внесок.

Ще кілька років тому в середньому з кожної зарплати платили єдиний внесок у 37%, зараз же – 22%. Надходження до Фонду скоротилися, а дефіцит зріс. У 2017 році, зокрема завдяки зростанню мінімальної зарплати удвічі, надходження до ПФ збільшили на 50 млрд гривень. Але отриману суму витратили на «осучаснення» пенсій.

Якщо ж військовий збір скасують, українці віддаватимуть зі своїх зарплат 40% у вигляді податків і зборів. Але така ситуація протримається недовго. Щойно введуть накопичувальні пенсії, платити доведеться більше.

Хоча поки і накопичувальні пенсії, і скасування військового збору – всього лише обіцянки нової влади. Без чітких термінів і критеріїв введення.

Leopolis.news