logo
11/02
09/02
08/02
... 13
15 ...

Як живуть та скільки заробляють народні депутати із Львівщини (ч. 1)

13-06-2019 14:093456

Як живуть та скільки заробляють народні депутати із Львівщини (ч. 1)
Фото: vilne.org.ua

В Україні розпочалась активна фаза виборчої кампанії до Верховної Ради України. Очікують, що після виборів наш парламент оновиться на понад 80%. 2014 року Львівщину представляла, мабуть, рекордна група депутатів – 29 осіб. Leopolis.news пропонує читачам дізнатися, якими статками володіють наші народні обранці. До речі, частина тих, кого ми проаналізували, вже заявила, що балотуватиметься в нову Верховну Раду.

Андрій Антонищак («Блок Петра Порошенка», №39 у списку)

Андрія Антонищака обрали до Верховної Ради вперше. До цього він якийсь час був помічником іншого львівського нардепа 7-го скликання Михайла Хміля. На початку 2000-х вів підприємницьку діяльність.

Торік у Верховній Раді він заробив 369 тисяч гривень. Його син та дружина займаються бізнесом, який сукупно приніс понад 1,5 мільйона гривень доходу. Вони також зберігають готівкою 70 тисяч доларів.

Андрію Антонищаку належать дві «Audi A6», одну з який він придбав торік за пів мільйона гривень.

Тарас Батенко (виборчий округ №123, позафракційний)

Тарас Батенко представляє інтереси виборців Золочівського, Перемишлянського, Миколаївського районів та Нового Роздолу. До Верховної Ради намагався потрапити не вперше, але лише 2014 року його похід увінчався успіхом. До роботи у ВР був депутатом обласної ради та директором «Магістральних нафтопроводів «Дружба» ПАТ «Укртранснафта». Нині очолює партію «УКРОП».

Торік у Верховній Раді заробив 453 тисячі гривень. Від продажу рухомого майна йому надійшло близько 2,2 мільйона гривень. Дружина нардепа Катерина працює партії, яку він очолює. Вона є власницею львівської квартири, ділянки та недобудованого будинку в селі Звенигород під Львовом.

На початку 2018 року Тарас Батенко придбав автомобіль «Audi Q7» за 2,3 мільйона гривень.

Олег Березюк («Самопоміч», №28 у списку)

До виборів у Верховну Раду 2014-го Олег Березюк 8 років працював у Львівській міській раді. Має освіту лікаря-психолога та закінчив Іллінойський університет у США. Є керівником фракції «Самопомочі» в парламенті.

Заробітна плата у ВР становила 427 тисячі гривень, ще 422 тис. грн він отримав на виконання депутатських повноважень, 90 тис. грн йому виплатили для оплати поїздок, а 237 тис. грн – оплата за проживання в готелях під час відряджень.

Готівкою Олег Березюк тримає 2 тисячі доларів. Автомобілів сім’я не має.

Михайло Бондар (виборчий округ №119, «Народний фронт»)

Учасник Революції гідності та військовий АТО Михайло Бондар до Верховної Ради працював бухгалтером. 2018 року заробив 447 тисячі гривень. Власної та декларованої нерухомості, автомобілів чи заощаджень не має.

Ігор Васюник («Народний фронт», №17 у списку)

У Верховній Раді Ігор Васюник не новачок. 2012 року він переміг у виборчому окрузі №117. 2015-го спробував позмагатися за посаду міського голови Львова, але невдало – виборцям запам’яталася хіба що його рекламна кампанія «Є два Львова». Ігор Васюник є бенефеціарним власником кількох підприємств.

Йому та його дружині Оксані належать кілька ділянок у Львові й області, а також будинок на Світязі та кілька квартир у Києві та Львові, записаних на нього, його сина та дружину.

Заробітна плата Ігоря Васюника за 2018 рік у Верховний Раді становить 424 тисячі гривень. У банку депутат тримає понад 200 тисяч гривень, у готівці – 3,7 мільйона гривень, 24 тисячі євро та 40 тисяч доларів.

Микола Величкович («Народний фронт», №40 у списку)

Микола Величкович був активним учасником Революції гідності та заступником керівника загонів «Самооборони Майдану» Андрія Парубія. До 2014 року працював викладачем з боксу Львівського університету фізичної культури. Викладацьку діяльність продовжує досі.

Торік заробив у Верховній Раді 452 тисячі гривень, а у Львівському державному університеті фізичної культури – 19 тис. грн. Власного авто не має.

Ганна Гопко (№1 у списку партії «Самопоміч», зараз позафракційна)

Ганна Гопко прийшла у Верховну Раду разом з командою «Самопомочі», але згодом, як і частина інших її колег, покинула фракцію. До парламенту була активною громадською діячкою, працювала журналісткою на кількох загальноукраїнських телеканалах. Після подій на Майдані стала членкинею координаційної ради групи «Реанімаційного пакету реформ».

Торік у Верховній Раді отримала 490 тисяч гривень, ще понад півмільйона гривень їй виплатили на виконання депутатських повноважень та як компенсацію за робочі поїздки. 44 тисячі доларів вона тримає на банківському рахунку, який приніс додатково 39 тисяч гривень процентів. Її чоловік Олександр Жук є інвестором та працює економістом у міжнародній компанії.

Ганна Гопко не має власного автомобіля, натомість він є у чоловіка – «Honda Civic» за 119 тисяч гривень. Сім’я декларує кілька квартир у Львові та Києві, а також будинок у Львові, який частково належить чоловіку.

Ігор Гринів («Блок Петра Порошенка», №14 у списку)

Багаторічного нардепа Ігоря Гриніва з 2014 року вважають основним політтехнологом президента Петра Порошенка. Він був депутатом Верховної Ради 1 скликання, обраним ще 1990 року (член КПРС). Фактично все життя пов'язаний з політикою: у різні роки балотувався та був депутатом парламенту від «Нашої України», «Пора-ПРП», «Батьківщини» та БПП.

Торік у Верховній Раді отримав 363 тисяч гривень заробітної платні, ще 422 тис. грн йому виплатили на виконання депутатської діяльності. Разом з дружиною Оксаною тримають 100 тисяч доларів готівкою, а на банківському рахунку мають 644 тисячі гривень.

Ігор Гринів володіє колекцією картин відомих українських художників, кількома іконами минулих століть, двома антикварними книгами та годинником Patrimony за 90 тисяч гривень.

Він є власником двох «Lexus», вартість яких становить майже 600 тисяч гривень, щоправда, один з них значиться як викрадений. Дружині належить BMW Х1 за 431 тисячу гривень.

Сім’я має квартиру в Києві, будинок та кілька земельних ділянок у селі Таценки на Київщині.

Дмитро Добродомов (виборчий округ №115, позафракційний)

Колишній претендент на посади президента України та мера Львова Дмитро Добродомов у Верховній Раді 8-го скликання спочатку був членом фракції БПП, а згодом вийшов з неї. Очолює партію «Громадський рух «Народний контроль». З 1998 року займається журналістикою та громадською діяльністю. Пройшов шлях від журналіста до генерального директора медіахолдингу «ZIK». 2002-го та 2012 року намагався потрапити в парламент спочатку в 115-му, а згодом у 116 виборчих округах.

Його заробітна плата торік становила 382 тисячі гривень, а ще понад 700 тисяч гривень йому виплатили на виконання депутатських повноважень, у тому числі компенсацію за оренду житла. 90 тис. грн він отримав за сумісництвом на ТРК «Інтеррадіо». Його дружина Ганна Малкіна є кінцевим бенефеціаром трьох підприємств та працює викладачкою в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка. 

Дмитро Добродомов декларує два банківські рахунки: 130 тисяч гривень та 3476 євро. Готівкою тримає 260 тисяч гривень, 24 тис. доларів, 12 тис. євро.

Власного автомобіля не має, але користується «Skoda Octavia A5» за 155 тисяч гривень Богдана Марченка. У його дружини «Lexus RX300» за понад півтора мільйона гривень. З нерухомості у Дмитра Добродомова є квартира у Львові, площею 139 м2.

Ярослав Дубневич (виборчий округ №120, «Блок Петра Порошенка») та Богдан Дубневич (виборчий округ №118, «Блок Петра Порошенка»)

Братів Дубневичів слід розглядати разом, адже їхнє політичне та бізнесове життя тісно переплетені. Для Ярослава Дубневича це друга каденція у Верховній Раді і щоразу він потрапляє в парламент як самовисуванець. Натомість його брат Богдан лише з третьої спроби зумів стати нардепом.

Брати були депутатами обласної ради, а перед тим – Пустомитівської районної ради. Вони пов’язані з корпорацією «КРТ» та разом займались аграрним бізнесом на Львівщині. Ярослав та Богдан Дубневичі є фігурантами найбільшої кількості журналістських розслідувань серед депутатів цього скликання – 78 на двох.

Ярослав Дубневич у Верховній Раді торік отримав 479 тисяч гривень. У банках тримає 489 тисячі гривень та 22 тис. євро. Готівкою – 2,4 мільйона доларів, 6 млн грн та 750 тис. євро.

Він та його дружина Наталія є бенефеціарами кількох компаній в України. За даними активістів, частина з цих компаній бере активну участь у державних тендерах, де перемагає, отримуючи десятки мільйонів гривень державних коштів. Ярославові Дубневичу та його родині належать десятки квартир, нежитлових приміщень та земельних ділянок по всій Україні. Наприклад, лише в селі Зубра, що під Львовом, згідно з декларацією, депутатові належать понад 60 земельних ділянок.

Також у його власності є колекції картин, дорогі годинники, дорогоцінні прикраси тощо. При цьому власних авто Ярослав Дубневич не має: їх орендують у компанії, де він є засновником, ТзОВ «АПП «Львівське». Це «Mercedes-Benz S 500L 4matic» та «Toyota Sequoia». Вартість автомобілів у декларації не вказано.

Богдан Дубневич торік отримав 456 тисяч гривень зарплатні в парламенті. Готівкою тримає понад 1,6 мільйона доларів, а 10 тисяч доларів та 100 тисяч гривень лежать на банківському рахунку.

Левову частку майна Богдана Дубневича записано на його дружину Тетяну – це десятки гектарів земель, квартири, корпоративні права й акції, а також фірми, засновниками яких був він сам або його брат Ярослав. За прикладом свого брата, він користується автомобілем «дружнього» ТзОВ «АПП «Львівське» «Porshe Panamera», 2017 року випуску.

Також братам Дубневичам належать авторські права на десятки корисних моделей, що стосуються залізниці.

Любомир Зубач («Самопоміч», №34 у списку)

Як і його колега Олег Березюк, Любомир Зубач тривалий час працював у Львівській міській раді: радником міського голови на громадських засадах, заступником голови та головою управління «Секретаріат ради». 2004 року брав участь у створенні та діяльності ГО «Самопоміч».

За минулий рік заробив 420 тисячі гривень. На банківських рахунках тримає 583 тисячі гривень та володіє 20 тисячами доларів готівки. 2011 року оформив кредит на 183 тисячі гривень, який виплачує досі.

Володіє квартирою та землею у Львові, а в Києві орендує житло, площею 58 м2. Має два автомобілі – «Citroen С4» та «Toyota Avensis», які разом коштують трохи більше ніж 230 тисяч гривень.

Микола Кадикало («Народний фронт», №51 у списку)

Микола Кадикало – колишній прокурор Львівської обласної прокуратури. Був депутатом обласної ради та очолював фракцію «Батьківщина».

Заробітна плата в парламенті становила 430 тисяч гривень. На банківських рахунках тримає 16 тисяч гривень, 35 євро та 2634 доларів. Натомість готівкою зберігає 1,8 млн грн.

Микола Кадикало є власником кількох гектарів землі в рідному Пустомитівському районі. Власного авто не має, але користується «BMW 525D», 2016 року випуску.

Наталія Кацер-Бучковська («Народний фронт», №54 у списку)

У 2013-2014 роках була директоркою консалтингової компанії KCG Investment Consulting. Тоді ж була аналітикинею політичного видання з енергетичних питань «The European Sting» (м. Брюссель, Бельгія). З 2008 до 2013 року працювала керівницею корпоративно-інвестиційного департаменту в девелоперській компанії DeVision Group, B&S Holding.

Наталія Кацер-Бучковська отримала 369 тисяч гривень зарплатні у Верховній Раді. Також їй надали понад 750 тисяч гривень на виконання депутатських повноважень, компенсацію оренди житла та проїзду. Готівкою вона тримає 31 тисяч доларів та 1,1 млн грн. Їздить автомобілем «Honda Civic» за 300 тисяч гривень. З нерухомості у власності лише земельна ділянка в Східниці – 1200 м2.

Юрій ЛУЖНИЙ, для Leopolis.news