logo
11/01
10/01
09/01
08/01
07/01
06/01
05/01
04/01
... 14
16 ...

Супрун і Гриневич розповіли, чи прийматимуть у садочки та школи дітей без щеплень

14-08-2019 16:40904

Супрун і Гриневич розповіли, чи прийматимуть у садочки та школи дітей без щеплень
Фото: bug.org.ua

Невакциновані діти, за винятком тих, які мають медичні протипоказання до вакцинації, не зможуть відвідувати дитячі садки та школи з іншими учнями.

Про це йшлося під час пресконференції в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та міністра освіти і науки Лілії Гриневич сьогодні, 14 серпня, інформує «Урядовий портал».

У повідомленні зазначено, що стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється. Окрім того, Верховний суд підтвердив, що садочки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів.

«В умовах колективу невакцинованих дітей інфекція поширюється дуже швидко. І саме тому щоразу з початком навчального року кількість хворих на інфекційні хвороби різко зростає. Цього року ми хочемо запобігти цьому заздалегідь. І для цього нам потрібна допомога батьків – вакцинуйте своїх дітей, щоб захистити їх», – розповіла Уляна Супрун.

За словами Лілії Гриневич, якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання.

«Вимога щодо щеплень закріплена законом та підтверджена рішенням Верховного Суду, тобто слідувати цим правилам має кожен з нас. Якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання, наприклад, дистанційну чи індивідуальну. Тобто держава в будь-якому випадку надасть можливість та доступ кожній дитині до шкільної освіти», – зазначила міністр освіти.

Відповідно до календаря щеплень, діти до 6 років повинні мати щеплення проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту та краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та Хіб-інфекції. У 6 років дітям роблять ревакцинацію проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

Якщо в дитини є протипоказання, їй надають відповідну довідку на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря-педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу.

Якщо батьки раніше зробили фальшиві довідки про щеплення, вони можуть безперешкодно та безоплатно вакцинувати дітей. Для цього потрібно просто звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра.

Leopolis.news