logo
12/04
11/04
10/04
09/04
08/04
3 ...

40 років в Україні не реєстрували жодного нового протитуберкульозного препарату – лікар-фтизіатр

14-08-2019 13:45873

40 років в Україні не реєстрували жодного нового протитуберкульозного препарату – лікар-фтизіатр
Фото: прес-клуб Львів

Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр переходить на короткі схеми лікування туберкульозу, які використовують в усьому світі.

Про це розповів генеральний директор центру Любомир Рак під час пресконференції сьогодні, повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

Любомир Рак зазначив, що європейські підходи лікування хворих на туберкульоз передбачають перебування хворих у стаціонарі до того часу, поки пацієнт перестає бути заразним, тобто виділяти мікобактерії туберкульозу. Коли пацієнт стає безпечним, його переводять на амбулаторне лікування, тобто виписують зі стаціонару.

За словами Любомира Рака, у 2014-2016 роках в Україні не було вакцини БЦЖ, тому стався значний ріст захворювання туберкульозу серед дітей. Однак тепер є лише одиничні випадки важкого туберкульозу серед дітей: торік їх було лише 11. У найгірші роки на туберкульоз хворіли 40-50 дітей.

Завідувачка хіміорезистентного відділення Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру Руслана Тупчак зазначила, що короткі схеми лікування впроваджують за допомогою нових препаратів –бедаквіліну і деламаніду.

«40 років ми не реєстрували жодного нового протитуберкульозного препарату. Зараз маємо два нові препарати, які пройшли всі клінічні випробовування, які мають доведену високу ефективність. Сподіваємося, що в нас завдяки цим препаратам зросте ефективність лікування. Раніше у нас ефективність лікування хіміорезистентного туберкульозу була 48%, а тепер ми хочемо досягти цільових показників: 75% та 95% вилікуваних резистентних та чутливих пацієнтів відповідно. У нас досвід лікування пацієнтів цими препаратами не дуже великий, але ми бачимо, що препарати дуже добре переносяться. Також маємо добрі результати лікування короткими схемами», – розповіла Руслана Тупчак.

Вона додала, що після переведення пацієнта на амбулаторне лікування часто бувають випадки переривання прийому препаратів, тому дуже важливою є співпраця із соціальними службами, які допомагають довести пацієнта до завершення основного курсу хіміотерапії.

Леся БУРБАН, Leopolis.news