logo
16/04
15/04
12/04
11/04
10/04
3 ...

У Львові презентуватимуть книжку про добу «Жіночого султанату»

09-09-2019 12:461421

У Львові презентуватимуть книжку про добу «Жіночого султанату»

На Форумі видавців презентуватимуть книжку «Жіночий султанат: влада та кохання» (видавництво «Навчальна книга – Богдан») дослідниці османської історі їОлександри Шутко.

Про це повідомляють організатори презентації.

«Жіночим султанатом» називають період, за якого жінки султанів майже століття втручалися у державну політику османів. Його започаткувала українка Роксолана (Хюррем-султан), а завершила – її землячка Хатідже Турхан (Надія з Поділля). 

У книжці, крім любовних листів Роксолани до султана Сулеймана Пишного, міститься переклад її дипломатичних послань до угорської королеви Ізабелли Ягеллонки від 1543 року та перської принцеси – Султан від 1555 року (переклад – іраністки Надії Вишневської та османі ста Рефата Абдужемілева), у яких вона обговорює умови мирних угод з османами. Уперше опубліковано відповіді Сигізмунда ІІ Августа на лист Роксолани від 1549 року.

«До неї польський король звертався як до імператриці турків, – зазначає авторка книжки Олександра Шутко. – Адже на той час Роксолана як кохана дружина султана буланаймогутнішою жінкою у світі, яка провадила дипломатичне листування з монархами Європи та Азії». 

Слави вінценосної особи зажила і її донька Міхрімах, листи якої до польського короля і батька-султана також наведені у книжці.

Цікавою є міжнародна кореспонденція наступниць Роксолани, Нурбану та Сафіє. Вони листувалися з венеційським дожем, французькою та британською королевами Катериною Медічі й Єлизаветою І. 

Кульмінацію доби «жіночого султанату» стало правління Кьосем – матері Мурада ІV, Ібрагіма І та регентки малолітнього онука Мехмеда ІV.У книжці викладено її листи до великих візирів та прислуги. Чимало уваги приділено боротьбі Кьосемз невісткою – українкою Хатідже Турхан. Остання вийшла переможницею у цьому протистоянні і як матір неповнолітнього сина-султана Мехмеда ІV 5 років правила Османською імперією. Свідченням цього є її листи до великих візирів та інших сановників.

У книжці розлого висвітлено не знані досі в Україні факти з біографії цих султан, що випливають не лише з їхнього особистого листування, а й з архівних документів Туреччини, Італії, Франції, Англії та Польщі, османських літописів і розвідок турецьких учених. 

Презентація книжки відбудеться в суботу, 21 вересня, об 11:00 у Львівській обласній універсальній бібліотеці (велика зала), під час якої демонструватимуть копії листів Роксолани та інших архівних документів. 

Leopolis.news