logo
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
3 ...

Поліція-2021 у Львові: камери по всьому місту, прозорий офіс та технічні інновації

12-09-2019 08:531148

Поліція-2021 у Львові: камери по всьому місту, прозорий офіс та технічні інновації
Фото: ukrinform.ua

У Львові до кінця 2021 року має запрацювати центр швидкого реагування на повідомлення про злочини та інші події на вулиці Стрийській, будівництво якого розпочали ще 2013 року як львівське міське управління поліції. Також до 2021 року відремонтують 6 міських відділів поліції і закуплять сучасну техніку для правоохоронців. Вартість цього проекту становить 6 мільйонів євро, 10% з яких надасть влада Львівщини, а решту – Європейський Союз.

 

Ці всі роботи проведуть у рамках проекту «Створення системи швидкого реагування на злочини та інші події у Львові», який реалізують за сприяння ЄС, повідомили під час презентації учасники та партнери проекту.

Начальниця сектору реалізації проектів міжнародної технічної допомоги Нацполіції Вікторія Тимчишин під час презентації розповіла, що проект розпочався 2013 року. Щоправда, тоді він мав іншу структуру та вигляд, його ініціювало Львівське міське управління ГУ МВС у Львівській області. Упродовж 2013-2015 років проект пройшов низку заслуховувань і його було внесено до основного списку спільної операційної Програми «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 рр.».

Проект бюджету становить 6 мільйонів євро. За ці кошти буде поліпшено матеріально-технічну базу поліції Львівської області, введено в роботу поліції технічні інновації, забезпечено можливість цілодобового оперативного контролю над ситуацією в місті, швидкої обробки, аналізу, інтеграції та зберігання відео даних, отриманих із інфраструктури міста, а також забезпечення прав людини в діяльності поліції.

Структурно бюджет буде поділено на дві частини: інфраструктурна (4 мільйони євро) та матеріально-технічна (2 мільйони євро).

Матеріально-технічна частина проекту передбачає розвиток оптоволоконної мережі, закупівлю та встановлення 100 додаткових камер відеоспостереження та комунікаційних блоків, які дадуть можливість інтегрувати відеодані, отримані з камер. Також заплановано купівлю генератора та системи розумного офісу, створення автоматизованих робочих місць, програмного забезпечення для системи, аналітичних комплектів контролю за дорожнім рухом.

Однією із частин гранту буде закупівля трьох оперативних автомобілів: обладнаний автомобіль для розгортання виїзної криміналістичної лабораторії, автомобіль для доведення особового складу корпусу оперативно-раптової дії на місце подій та автомобіль для розгортання виїзного командного штабу для контролю та гарантування безпеки під час проведення масових заходів та заворушень. Заплановано купити відеокамери для працівників поліції, службові планшети з доступом до баз даних поліції, ноутбуки та багатофункційні прилади для забезпечення роботи підрозділів поліції.

Також у межах проекту заплановано прокладання мережі, яка дасть можливість інтегрувати дані, отримані з інфраструктури міста. У Львові вже існує певна мережа, але її доповнюватимуть камерами, які можуть розпізнавати обличчя та номерні дані. Отримана з цих камер інформація через оптоволоконні мережі буде інтегруватися, оброблятися та порівнюватися з даними МВС та поліції.

У рамках інфраструктурної частини проекту заплановано завершення будівництва нової адміністративної будівлі на вул. Стрийській, а також реконструкцію в шести відділах поліції Львова. Інфраструктурну частину проекту впроваджуватимуть у кілька етапів. Спочатку буде розроблено проектно-кошторисну документацію для здійснення реконструкції у відділах поліції, а також буде внесено зміни до ПКД на завершення будівництва на вул. Стрийській. Ця документація пройде експертизи, а після цього буде оголошено тендери на визначення підрядників.

Наступним етапом буде проведення будівельних та ремонтних робіт, а наостанок – закуповування техніки. Усі ці роботи планують завершити за два роки. Начальник управління Нацполіції у Львівській області Василь Віконський пообіцяв, що наприкінці 2021 року відбудеться відкриття так званого прозорого офісу поліції на вул. Стрийській.

Функціональне призначення нової адміністративної будівлі, за словами Вікторії Тимчишин, – для розміщення «Гарячої лінії поліції 102», ситуаційного центру ГУ Нацполіції у Львівській області та тих служб управління патрульної поліції у Львівській області, які безпосередньо контактують із громадянами. Василь Віконський сказав, що там працюватимуть приблизно 200 людей.

«Розміщення в одному приміщенні служб, які забезпечують перше реагування на інформацію про злочини та події, сприятиме скороченню часу прибуття на місце події патрулів поліції. А інтеграція відеоданих шляхом розширення телекомунікаційної мережі, їх обробка за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, порівняння з інформацією, яку містять бази даних МВС та Нацполіції України, забезпечать цілодобовий оперативний контроль за ситуацією в місті та дасть можливість краще здійснювати дистанційне адміністрування нарядами», – пояснила Вікторія Тимчишин.

Оскільки в рамках програми буде створено автоматизовані робочі місця, то з’явиться можливість здійснювати цілодобовий оперативний контроль над ситуацією в місті. У підсумку поліція зможе краще виконувати свою превентивну функцію.

Ремонти, які проведуть у райвідділах, мають зробити комфортнішою роботу працівників, поліпшити умови перебування там відвідувачів. Окрім того, одним із пріоритетів є обладнання камер тимчасового перебування затриманих осіб, щоб вони відповідали європейським стандартам.

Начальник команди воєводської поліції Ряшева, надінспектор поліції Генрик Москва розповів, що, оскільки Польща є партнером України, то вони діляться досвідом із нашою поліцією, зокрема щодо того, як запобігти витоку даних із систем правоохоронців та ефективно організувати роботу. До прикладу, Генрик Москва сказав, що в Польщі кожне місто має свою систему моніторингу та спостереження. У поліцейських частинах польських міст є монітори, за допомогою яких іноді навіть цивільні працівники стежать за ситуацією на вулицях. За потреби ці працівники передають інформацію оперативним частинам, які реагують.

За словами польського правоохоронця, ідеальним варіантом для зберігання даних та гарантування безпеки в місті є система Smart City (Розумне місто (англ. Smart City) – це ефективна інтеграція фізичних, цифрових і людських систем в штучному середовищі заради сталого, благополучного і всебічного майбутнього для громадян. Так визначення надано Британським інститутом стандартів (BSI). Розумне місто – це єдина система, в якій органічно взаємопов'язані міські комунікації, інформаційні технології передачі даних та пристрої IОT (інтернет речей). Однак така система передбачає дуже великі фінансові витрати і не кожне місто може собі таке дозволити. З досвіду польських міст, системи Smart City ефективно запобігають правопорушенням та злочинам, оскільки завдяки великій кількості камер мешканці почуваються безпечніше, бо ті, хто хоче скоїти злочин, знають, що за ними стежать.

Леся БУРБАН, Leopolis.news