logo
31/07
30/07
... 240
242 ...

Окружний адмінсуд Києва поновив на посаді люстрованого заступника генпрокурора Миколу Голомшу

14-08-2019 16:18594

Окружний адмінсуд Києва поновив на посаді люстрованого заступника генпрокурора Миколу Голомшу
Фото: vse.media

Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши адміністративну справу за позовом Миколи Голомші до Генеральної прокуратури, ухвалив – визнати протиправним та скасувати наказ ГПУ про його звільнення з посади першого заступника Генерального прокурора України і ухвалив поновити Миколу Голомшу на посаді.

Про це повідомляє пресслужба суду.

На думку суду, при проведенні люстрації, а позивач був звільнений у зв’язку з ухваленням  Закону України «Про очищення влади», має бути дотриманий індивідуальний характер такої відповідальності, тобто вина працівника має бути доведена в кожному конкретному випадку.

Водночас, відповідачем – Генеральною прокуратурою України не було надано доказів належності позивача до кола осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини. Суд вважає, що позивач не може бути притягнутий до відповідальності лише в силу одного факту зайняття ним посади, що не визнавалося правопорушенням на час її зайняття позивачем.

Водночас, враховуючи те, що займана Миколою Голомшею посада у ГПУ не була політичною посадою, не доведено і правомірності застосування до позивача процедур, передбачених відповідним Законом, що у свою чергу зумовлює висновок про недоведеність правомірності прийняття оскаржуваного рішення з підстав, у ньому зазначених, що є достатньою і самостійною підставою для скасування рішення про звільнення.

Нагадаємо, розгляд даної справи тривав з листопада 2014 року і пов'язаний, зокрема, з загальним навантаженням на суддів з розгляду адміністративних справ. Водночас, у квітні 2015 року судом було зупинено провадження у справі до вирішення Конституційним Судом України справи щодо конституційності  окремих положень Закону України «Про очищення влади», згідно з яким і був звільнений позивач. Варто зазначити, що у 2018 році аби пришвидшити розгляд справ від осіб, які були звільнені у зв’язку з ухваленням  Закону України «Про очищення влади», суддею ОАСК було направлене подання до Верховного Суду щодо вирішення питання про відкриття провадження у зразковій адміністративній справі. Однак, Верховний Суд відмовив у її відкритті.  На той момент, у провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва перебувало понад 280 адміністративних позовів від осіб, які були звільнені у зв’язку з люстрацією.

Leopolis.news