logo
24/02
23/02
22/02
... 29
31 ...

Інститут національної пам’яті звернувся до МЗС через наругу над українським пам’ятником у Польщі

15-05-2019 20:193837

Інститут національної пам’яті звернувся до МЗС через наругу над українським пам’ятником у Польщі
Фото: osvitapol.info

Український інститут національної пам’яті звернувся до Міністерства закордонних справ України через вандалізм над пам’ятником учасникам українського підпілля часів Другої світової війни на кладовищі с. Фредрополь Підкарпатського воєводства Республіки Польща. Інститут закликав польську сторону розслідувати інцидент.

Про це йдеться на офіційному сайті Інституту.

«Наруга над пам’ятником учасникам українського підпілля часів Другої світової війни на цвинтарі в с. Фредрополь Підкарпатського воєводства стала, на жаль, продовженням актів вандалізму над українськими місцями пам’яті на території Польщі, яких уже за останні п’ять років було понад півтора десятка. З прикрістю повинні зауважити, що вчинення останньої наруги серед іншого уможливила й відсутність адекватної реакції польських органів влади та правопорядку на попередні вчинки вандалів. Вкотре закликаємо польську сторону вжити дієвих заходів щодо розслідування цього неприпустимого інциденту та якнайшвидше усунути з пам’ятника написи, що ображають почуття національної гідності української меншини в Польщі. Віримо, що саме взаємна повага до місць пам’яті має бути в основі діалогу про історичне минуле наших народів», – пояснює заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

З огляду на те, що даний факт наруги над українською могилою став 16 за ліком актом вандалізму протягом останніх п’яти років, Інститут просить польських партнерів забезпечити прозоре розслідування всіх фактів наруги та нищення українських місць пам’яті: пам’ятників, пам’ятних знаків, місць поховань та усунути наслідки акту вандалізму у с. Фредрополь коштом польської сторони

Нагадаємо, що інцидент стався 5 травня 2019. На пам’ятнику, що вшановує уродженців села Фредрополь – членів українського збройного підпілля, фарбою нанесено висловлювання, що ображають національні почуття української меншини в Польщі.

Це не перший такий інцидент на цьому цвинтарі. У листопаді минулого року невідомі знищили тут дві українські могили. Тоді пошкодження також виявили колишні жителі села, які приїхали 1 листопада поставити лампадки на могилах близьких.

Leopolis.news