У Нацбанку заявили, що не стримуватимуть зміцнення гривні

http://leopolis.news/one.php?showPage=31

14/08/2019

Про це повідомив заступник директора Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Володимир Лепушинський, передає УНН.

Як зазначається, у липні 2019 курс гривні пробив чергову «психологічну межу» – 25 грн/дол. США і зараз тримається біля цієї позначки.

«Дехто вважає, що таке стрімке посилення національної валюти шкодить економіці, а дії Національного банку, який не перешкоджав цьому, – незрозумілими», – вказали у НБУ.

Як пояснив Лепушинський, дотримання плаваючого обмінного курсу – один з принципів монетарної політики Національного банку.

«Ринковий курс гривні, який визначається попитом-пропозицією на валютному ринку – головний запобіжник накопичення економічних дисбалансів», – повідомив він.

Крім того, за його словами, штучне утримання обмінного курсу від ревальвації через повний викуп валюти Нацбанком суперечить наміру знизити інфляцію до цілі в 5%. Лепушинський пояснив, що навмисна протидія зміцненню гривні за сприятливої ситуації на валютному ринку унеможливить зниження інфляційних очікувань.

«Однакова ймовірність зміни обмінного курсу в обидві сторони (як девальвації, так і ревальвації) – необхідна умова зміцнення довіри до гривні та зниження рівня доларизації економіки. Хто довірятиме гривні, якщо Національний банк допускатиме лише девальвацію, але утримуватиме курс від ревальвації?» - зазначив він.

«Якщо уявити, що НБУ не буде дозволяти обмінному курсу посилюватися, це свідчитиме, що у перспективі він рухатиметься лише в одну сторону – девальвації, або, у кращому разі, просто залишатиметься незмінним. За таких умов на приплив довгострокових інвестицій розраховувати марно», - додав Лепушинський.

Як повідомляли, Національний банк України в офіційних курсах валют на 14 серпня посилив гривню на 2 копійки.

Раніше міністр фінансів Оксана Маркарова розкритикувала НБУ за те, що він не робить достатньо зусиль для стримування зміцнення курсу гривні.

Leopolis.news