logo
09/08
08/08
07/08
06/08
03/08
02/08
01/08
... 38
40 ...

«Наважся побачити»: у Львові відбудеться 12-ий міжнародний фестиваль короткометражок

12-08-2019 19:01690

«Наважся побачити»: у Львові відбудеться 12-ий міжнародний фестиваль короткометражок

19 – 25 серпня у рамках 12-го кінофестивалю Wiz-Art у Львові транслюватимуть понад 120 ретельно відібраних з-поміж 1291 поданих на фестиваль робіт під девізом «Наважся побачити».

 

«Wiz-Art роблять люди, які ніколи не жили без криз. За наше життя трапилось кілька революцій та продовжується війна з Росією. Нещодавня зміна політичної влади в Україні і прихід нових-старих популістів як у нас, так у низці європейських країн, шокували нас рівноцінно», – розповіла програмна директорка фестивалю Ольга Райтер і пояснила, що ідея девізу «Наважся побачити» є реакцією команди фестивалю на політичну та суспільну ситуацію в Україні та світі.

У мистецькій формації Wiz-Art наголошують, що не підтримують жодну політичну силу. У той же час, громадська позиція команди не дозволяє стояти осторонь: «Ми віримо, що кіно як елемент культури, має потужну силу і здатне провокувати якісні зміни у суспільстві».

«Розмитість є визначальною ознакою нашої тремтячої епохи і її ніяк не уникнути. Ми не обіцяємо, що після перегляду фільмів з цьогорічної програми ви сфокусуєтеся та зрозумієте все про світ. Однак ви, як і ми, наважитесь», – підсумувала Ольга Райтер.

Відкриття фестивалю відбудеться 19 серпня унікальним кінопоказом «Кіно і музика». Фільми перед глядачами оживуть двічі – з оригінальним звуком, а також у супроводі електронної та класичної музики. Подія відбудеться у Львівському органному залі.

Змагатися за гран-прі у міжнародному конкурсі Wiz-Art’12 будуть 16 фільмів з 12 країн світу. Серед них і знята в Україні стрічка «Анна» Дерека Беренсона. За перемогу у національному конкурсі поборються 10 фільмів, які розкажуть нам про Україну сьогодні.

«У національній програмі є як і великі монументальні полотна, так й інтимні портрети зблизька, історії окремих людей та історії місць. У центрі уваги кінематографістів – переосмислення свого дому, боротьба за гідність, усвідомлення своїх бажань і свого майбутнього», – додали у програмному відділі фестивалю.

Переможців конкурсної програми визначатиме міжнародне журі фестивалю:

·        менеджерка з продажу та програмна координаторка Interfilm Berlin Сара Домбринк (Німеччина)

·        режисер і сценарист Яннік Даль Педерсен (Данія)

·        режисерка, продюсерка та кураторка культурних проектів Надії Парфан (Україна).

Важлива місія стоятиме і перед глядачами, адже у 2019-му Wiz-Art долучився до топ-10 фестивалів, глядачі яких обиратимуть переможця Європейської глядацької нагороди для короткометражних фільмів. Лауреатами премії стали стрічки, які вибороли національні глядацькі нагороди на кінофестивалях Європи. Глядачі Wiz-Art 21 серпня матимуть змогу обрати свого номінанта у переможці.

Паралельно із кінопоказами відбудеться і щорічна освітня лабораторія Wiz-Art Lab. Зустрічі у форматі Q&A проведуть українські режисери Ярема Малащук та Роман Хімей та Яннік Даль Педерсен з Данії. Окрім того, Сара Домбринк розтлумачить, як налаштована комерційна сторона бізнесу короткометражного кіно та покаже секрет фільмів, які продаються. А Надія Парфан розповість про досвід роботи над неординарним фільмом «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Програма фестивалю з детальним описом кожної події доступна на сайті: http://wiz-art.ua/festival/program/

Leopolis.news