logo
20/11
17/11
10/11
09/11
03/11
29/10
21/10
20/10
18/10
09/10
19/09
15/09
14/09
... 3
5 ...

Польська прокуратура взялася за коментаторів антиукраїнського порталу

12-08-2019 09:335019

Польська прокуратура взялася за коментаторів антиукраїнського порталу
Фото: nasze-slowo.pl

ПРОКУРАТУРА РОЗКРИВАЄ МЕРЕЖУ ЗЛОЧИНІВ СЕРЕД КОМЕНТАТОРІВ АНТИУКРАЇНСЬКОГО ПОРТАЛУ /Наше слово/

Більшість наших читачів знає портал Kresy.pl, який нерідко, маніпулюючи інформацією, стає джерелом ненависті проти українців у Польщі. Прокуратура розкрила мережу найбільш активних коментаторів цього мас-медіа. Коли прокуратура поставила звинувачення на основі виданих порталом персональних даних, редакція порталу написала своїм читачам: «Не вв’язуйте нас у це».

«Я перепрошую Оксану Забужко, архієпископа Святослава Шевчука, Андрія Дещицю, Ігоря Ісаєва, Григорія Купріяновича, Петра Порошенка, Петра Тиму та інших членів українського народу, а також чеченський народ та іммігрантів з африканських країн за публічну образу їх в Інтернеті через національну, етнічну та расову приналежність, а також публічне підбурювання до ненависті на підставі національних відмінностей, відкрите намовляння до злочинів та публічне схвалення злочину. Я звертаю увагу і попереджую всіх, що така поведінка несумісна з польським законом». Це – один з автентичних коментарів, опублікованих у сервісі Kresy.pl, відомому багатьом українцям Польщі за емоційно навантажене описування справ, пов’язаних з українськими мігрантами та українською національною меншиною нашої держави.

Коментарів, збудованих за таким шаблоном, у травні–червні цього року з’явилося на форумі порталу кілька десятків. Окрім названих людей, коментатори перепрошують також публіцистку «Studia Wschód» Марію Пшеломєц, посла США в Польщі Жоржет Мосбахер, посла Ізраїлю в Польщі Анну Азарі, сина відомого українського письменника Тараса Андруховича, євродепутатку Розу Тун, а також литовський та єврейський народи.

Факт – опинитися в доброму товаристві, як то кажуть. Повідомлення про можливість вчинення злочину на основі національної ворожнечі в коментарях порталу було складене і відправлене Об’єднанням українців у Польщі на початку року. До лютого прокуратура спрямувала до видавця порталу, Фонду «Кресова» в Ломжі, запити про видачу персональних даних коментаторів, котрі могли вчинити злочин у своїх висловлюваннях. Ці дані видавець надав, на початку весни в більшості підозрюваних були проведені обшуки і конфісковані для дослідження електронні пристрої. Підозрюваних допитали, і більшість визнала свою вину.

Це – переважно чоловіки середнього віку, котрі живуть у невеликих місцевостях, з доходами нижче середнього. Частина з них прямо вказувала, що коментарі, в котрих розпалювалася міжнаціональна ворожнеча, були написані під впливом емоцій (один з допитаних також зізнався, що в той момент знаходився в стані алкогольного сп’яніння). Більшість також не усвідомлювала, що такий коментар в Інтернеті є злочином з точки зору Кримінального кодексу.

У липні розпочалися суди проти звинувачених – один із них, проти пана Ярослава Ф., мав місце у Вроцлаві і був описаний головними польськими медіа. Йому поставлено 81 звинувачення за образу українців, євреїв та німців. Найбільше «діставалося» українцям, щодо яких він писав: «свиняче плем’я», «стерво», «людський підвид». Обвинувачений добровільно піддався покаранню, попросивши для себе два роки обмеження волі у вигляді громадських робіт. Одне з польських видань прямо назвало Ярослава Ф. «найбільш вульгарним хейтером Польщі», а прокурор Юстина Тшцінська заявила: «Цей вид злочину останнім часом широко розповсюджений, але ця справа є безпрецедентною у масштабах країни щодо числа та значення таких висловлювань».

Знаменно, що процес відбувся у переддень річниці Волинської Трагедії. У ці ж дні відбулися процеси і в кількох інших містах.

Ці процеси – важливі, адже усвідомлюють користувачам, що в Інтернеті можна не все. Рівень цього усвідомлення в польському суспільстві – значно нижчий, ніж на Заході. Є однак і зворотна сторона медалі, на неї вказує у своєму зізнанні сам пан Ярослав: «Я не розумів, що писання коментарів у цій формі є злочином. Усе це я написав під впливом емоцій після прочитання статей». Річ у тому, що статті на подібних порталах пишуться саме в такому стилі, щоб емоції викликати, лякаючи водночас загрозою полякам з боку «інших», таких як українці в Польщі. Це діє на частину користувачів не гірше, ніж алкоголь: піддаючись на маніпулятивну інформацію, деякі з них «по гарячих слідах» і з налитими кров’ю очима пишуть «відповідь». Пізніше отримують повістку у прокуратуру. Портал, котрий спричинив їхній вибух люті, передав прокурору їхні дані – проте жодного разу не повідомив, що так поводитися не можна.

А отже, проблема стосується не тільки несвідомих читачів. Значно більша проблема – це усвідомлена, цілком продумана машина розпалювання ненависті, викривлення громадської дискусії, сіяння непорозумінь і дезінформації. У Польщі про це багато говориться, проте стратегію протидії навіть не почали писати. А тут потрібна співпраця багатьох, передусім державних організацій.

P.S. На форумі порталу Kresy.pl є також дискусія користувачів, котрі вже ймовірно почули прокурорські звинувачення. Замість зрозуміти, чому так сталося, користувачі доходять до висновку, що «українці знаходяться в Польщі під спеціальною охороною», проте варто почекати «до виборів», написати скаргу до політично номінованого генпрокурора – і все вирішиться. Редакція написала коротко: «не вв’язуйте нас у це».

Ігор ІСАЄВ, Наше слово