logo
10/08
21/07
13/07
03/07
14/06
06/06
14/05
08/05
01/05
27/04
24/04
13/04
05/04
... 3
5 ...

Здавна відома «Нафтуся» стане ще популярнішою

14-08-2019 15:235625

Здавна відома «Нафтуся» стане ще популярнішою

Трускавець нині переживає не найкращі часи. Тож не дивно, що місцевий бренд «Нафтуся» згадують далеко не першим, якщо запитати пересічних українців про те, які мінеральні води вони знають. Щоб змінити таку ситуацію, теперішній «опікун» трускавецької водички, ПрАТ «Трускавецькурорт», розпочав широкомасштабні освітні заходи та безпрецедентний для українського бізнесу проект. Більше про це читайте далі.

Довідка: за офіційною інформацією Трускавецької міськради, ПрАТ «Трускавецькурорт» посідає перше місце за обсягами сплати податків до місцевого бюджету за 2018 рік. Сума зборів, податків і платежів до міського бюджету становить 15781,9 тис. грн (ПДФО – 2999,2 тис. грн, плата за землю – 9732,6 тис. грн, податок на нерухоме майно – 2595 тис. грн, інші платежі – 455,1 тис. грн).

Щоби знали в кожнім домі

Свого часу Кабінет Міністрів України зарахував Трускавецьке родовище до родовищ унікальних підземних мінеральних вод, які також є корисними копалинами державного значення. А основною лікувальною водою, яка й визначає унікальність курорту, є «Нафтуся» Трускавецького родовища – єдина і неповторна. Якість лікування «Нафтусею» перевірено часом та вдячністю мільйонів людей. Від цих вдячних пацієнтів залежить добробут курорту загалом. Тому питання догляду за родовищем, збереження його для майбутніх поколінь є надзвичайно важливим для курорту.

«Трускавецькурорт» спільно з кандидатом геологічних наук Василем Дяківим розробив серію матеріалів, спрямованих на збільшення обізнаності споживачів води про процеси, пов’язані з утворенням, видобуванням, обробкою та доставкою мінеральної води до бюветів. А головне – з поняттям унікальності води, що народжується у Трускавці. Найближчим часом планують провести семінар на тему збереження родовищ мінеральних вод, утримання матеріально-технічної бази, лікувальних властивостей мінеральних вод та інше, із залученням зацікавлених осіб: екскурсоводів, відпочивальників тощо.

У грудні цього року Трускавецькій ГГРЕС виповнюється 70 років. З цієї нагоди планують низку заходів, одним з яких буде форум, присвячений саме «Нафтусі»: її цілющим властивостям, правильному застосуванню і, що головне, її ролі в житті та процвітанні нашого регіону. У цьогорічних планах є розробка і втілення проектів екскурсійно-лекційного характеру, у бюветі та на спеціально виділених майданчиках на території ПрАТу, а також проведення медичних та інших професійних форумів разом за нашої ініціативи разом з міською владою й іншими санаторіями міста.

Це лише перші кроки в освітньому напрямі, що є дуже важливим, зважаючи на появу та просування на ринку інших мінеральних вод, які позиціонуються як лікувальні. З одного боку, може здаватися, що курорт розвивається. Та з іншого – такі речі є для нього загрозою, адже вплив цих вод на організм людини є не достатньо досліджений, а відповідно потенційно небезпечний. Це ж стосується і бюветів та джерел сусідніх Східниці й Борислава, адже завжди треба враховувати потребу в обережному ставленні до мінвод, особливо, коли вони сумнівної санітарної якості.

Made in Трускавець

Через важливість «Нафтусі» для курорту ще далекого 1949 року при Трускавецькій територіальній раді було утворено відповідну структуру, що дотепер займається питаннями збереження родовища шляхом ведення певних спостережень та досліджень, а також забезпечує санаторно-курортні заклади міста й інших споживачів мінеральними лікувальними водами Трускавецького родовища.

Гідрогеологічна режимно-експлуатаційна станція функціонувала у статусі філії ПрАТ «Трускавецькурорт», а з 28 грудня 2018 року ГГРЕС входить до складу ТОВ «Трускавецькі лікувальні води», яка веде самостійну діяльність та звітує перед державою про результати. Отже, нині експлуатацію Трускавецького родовища мінеральних вод та розсолів для забезпечення санаторно-курортних закладів Трускавця та його околиць здійснює ТОВ «Трускавецькі лікувальні води».

Наявна матеріально-технічна база ГГРЕС дозволяє раціонально видобувати, транспортувати та надавати послуги в бюветах з відпуску мінеральних вод. Для зміцнення матеріально-технічної бази 2011 року пробурили нову свердловину джерела «Нафтуся» 68 РГД, яка готова до введення в експлуатацію в будь-який час.

Рентабельність за останній період становила мінус 29,3%, що свідчить про негативний фінансовий результат підприємства. Дохідну частину бюджету товариства забезпечують укладанням договорів із санаторно-курортними закладами, іншими споживачами на постачання мінеральних вод мінералопроводом, самовивозом, а також організаціями, відпочивальники яких отримують послугу з користування бюветом (за ліжко-днями). При цьому, за наявною інформацією, станом на 1 січня 2019 року на території м. Трускавця та його околиць є більш як 85 суб’єктів господарювання, які приймають відпочивальників курорту для їхнього оздоровлення та відпочинку. Серед яких є санаторії, центри медичної реабілітації, пансіонати з лікуванням тощо, що надають медичні послуги з використанням мінеральних вод Трускавецького родовища, а також готелі, вілли та інші, які таких послуг не надають, однак їхні клієнти зазвичай користуються послугами бюветів товариства.

Здебільшого щороку договори про плату за користування мінводами укладають лише близько 38 організацій, з яких 27 – це підприємства, що отримують питну мінеральну воду наливом з бювету №1 та мінеральну воду для ванн, яку постачають мінералопроводом, та 8 підприємств, відпочивальники яких отримують послугу з користування бюветом. Решта 48 суб’єктів господарювання не бажають укладати угоди.

Спільними зусиллями можна і гори звернути

Керівництво ПрАТ «Трускавецькурорт» запропонувало співпрацю з містом Трускавцем у вигляді створення спільного підприємства з видобування та водокористування. Це унікальна пропозиція, оскільки прецедентів, щоб приватний бізнес пропонував партнерство в рівних частках з громадою, в історії сучасної України немає. Після тривалих перемовин міська «влада» та депутатський корпус зацікавилися пропозицією. У рамках цієї співпраці було ухвалено рішення міської ради (від 25.04.2019 року №1290) і на баланс міста безоплатно було передано чимало важливих історичних та рекреаційних об’єктів, якими раніше володіло товариство. Тепер місту належать надкаптажні споруди «Едварда», «Фердинанда», «Броніслави», «Юзі», їхні колодязі, літній туалет, музична альтанка, більярдна, скульптура «Дитинство», пам`ятник Адаму Міцкевичу.

Щодо подальших кроків, то незабаром буде отримано висновки незалежної юридичної фірми супроводу процесу входження в товариство. Створено комісію з проведення інвентаризації основних засобів управлінням комунальної власності за участю представників Товариства з обмеженою відповідальністю «Трускавецькі лікувальні води» та депутатів Трускавецької міської ради, невдовзі вона розпочне роботу. Також триває процес розробки програми розвитку мінерально-сировинної бази, раціонального використання та охорони природних лікувальних ресурсів курорту Трускавець.

«Ми впевнені, що створення спільного підприємство пішло б на користь трускавецькій громаді. Від його функціонування був би тільки позитив. Таким чином, ми матимемо можливість повніше розкрити потенціал Трускавецького родовища та втілити розроблені проекти з розвитку та модернізації інфраструктури споруд і технічного оснащення, залучивши додатковий ресурси. Запровадження таких змін дасть новий поштовх для розвитку гідро-мінералогічної бази, забезпечить новий етап для розвитку міста-курорту. Наша мета – продовження процвітання Трускавця», – зазначає Андріан Драновський, генеральний директор ПрАТ «Трускавецькурорт».

Кінцева ціль – створення разом з мерією та депутатським корпусом спільного корпоративного підприємства з розподілом часток у статутному капіталі та прибутку в рівних частках, яке здійснювало б обслуговування та експлуатацію свердловин, реалізацію і постачання трускавецьких мінеральних вод. Цей прибуток буде скеровано на потреби громади. Метою створення цього спільного підприємства є надання територіальній громаді міста можливості через утворені нею органи брати участь в управлінні та здійснювати контроль за експлуатацією Трускавецького родовища мінеральних вод.

Віталій ПЕТРИКІВСЬКИЙ, для Leopolis.news