logo
20/01
19/01
... 70
72 ...

Львівське регіональне відділення АМУ підтримало Меморандум про співпрацю міст, які потребують сміттєзвалища

20-05-2019 18:163301

  Львівське регіональне відділення АМУ підтримало Меморандум про співпрацю міст, які потребують сміттєзвалища

У Львові працюють над комплексним вирішенням питання поводження з відходами і пошуком ділянки для облаштування регіонального полігону для захоронення твердих побутових відходів.

З цією метою 11 квітня 8 міст Львівської області — Львів, Борислав, Дрогобич, Трускавець, Пустомити, Східниця, Новий Розділ та Городок підписали Меморандум про співпрацю у цьому питанні. Сьогодні підписаний Меморандум підтримало Львівське регіональне відділення Асоціації міст України, інформує прес-служба ЛМР.

Як наголосив під час засідання Сергій Бабак, заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства, у «Національній стратегії поводження з відходами в Україні до 2030 року» чітко визначено заходи, які мають бути проведені у сфері побутових відходів. А саме — це будівництво мережі регіональних полігонів для захоронення побутових відходів, будівництва мережі сміттєперевантажувальних станцій та ін. На превеликий жаль, Стратегія не виконується на всіх рівнях, а ситуація з ТПВ стає критичною. Тому міста Львівської області вирішили об’єднати зусилля для вирішення цієї ситуації. Відтак, спільні звернення, тепер вже і за підтримки Львівського регіонального відділення «Асоціації міст України» щодо виконання «Національної стратегії поводження з відходами в Україні до 2030 року» і виділення земельної ділянки для облаштування регіонального полігону буде скеровано до обласної та центральної влади.

«Усім відомі перипетії довкола ситуації щодо поводження з відходами у Львові і Львівській області. Наші неодноразові звернення до посадовців області і керманичів держави залишаються без належного розгляду та вирішення. Лише за 2018−2019 роки ми скерували 168 листів — Президенту, Прем’єру, Віце-прем'єру, Міністру регіонального розвитку, голові ВРУ, голові ЛОДА — із проханням виконати норму закону і виділити земельну ділянку для облаштування полігону. Також у червні 2017 року держкомісія з надзвичайних ситуацій дала доручення ЛОДА виділити ділянку під полігон.

Однак, ділянки, які нам пропонували, не відповідали встановленим ДБН щодо площі території, не відповідали висновкам науково-експертних груп щодо цільового використання, відстані до водних об’єктів, курортів і житлової забудови.

У листопаді 2017 року було прийнято Національну стратегію поводження з відходами. Стратегія затверджена рішенням Кабміну і є обов’язковою до виконання. Стратегія говорить, що «проблема, на розв’язання якої спрямована ця Стратегія, полягає у необхідності вирішення критичної ситуації, яка склалася з утворенням, накопиченням зберіганням, переробленням, утилізацією та захороненням відходів і характеризується подальшим розвитком екологічних загроз. Такі обставини призводять до поглиблення екологічної кризи і загострення соціальної напруги». Заходи, які пропонуються для вирішення цієї проблеми — це забезпечення будівництва першої черги мережі регіональних полігонів для захоронення побутових відходів та подальшої розбудови мережі регіональних полігонів і будівництва мережі сміттєперевантажувальних станцій. Щодо фінансування цих робіт, то вказується, що такі заходи мають проводитися за рахунок коштів державного бюджету.

Отож є Стратегія, але вона не виконується. Не виконується на всіх рівнях. І ми стаємо заручниками цієї ситуації. Розуміючи, що ми маємо дбати про майбутнє, дбати про довкілля і наших мешканців, мери міст Львівської області об’єдналися в спільної реалізації Національної стратегії. Наше завдання — це спільні дії по вирішенню цієї проблеми. У нас немає іншого виходу, крім будівництва регіонального полігону. І саме це передбачено Національною стратегією», — повідомив Сергій Бабак.

За його словами, до Меморандуму можуть долучатися і інші міста, які також прагнуть вирішити ситуацію з відходами у своєму місті.

«У Меморандумі ми зазначаємо, що все фінансування на проектування і будівництво регіонального полігону для Львова і міст області, Львів готовий зробити за власний кошт. За рахунок свого бюджету і кредитних коштів», — додав посадовець.

Відтак, усі присутні вирішили підтримати меморандум і звернутись до Асоціації міст України, щоб на державному рівні було розуміння та підтримка. Також буде звернення до голови АМУ Віталія Кличка, щоб на рівні Кабінету Міністрів підняв питання необхідності виділення ділянок під полігони ТПВ.

Нагадаємо, цілями підписаного Меморандуму є:

    вдосконалення системи поводження з відходами на території міст Львова, Борислава, Дрогобича, Трускавця, Пустомит, Східниці, Нового Роздолу та Городка;

    створення регіонального полігону захоронення ТПВ у відповідності до Національної стратегії поводження з відходами;

    впровадження перероблення ТПВ та відбір вторсировини;

    економія бюджетних коштів, які можуть спрямовуватись на соціальні проекти та розвиток міста Львова.

В свою чергу Львівська міська рада зобов’язується розробити проектно-кошторисну документацію для будівництва регіонального полігону та за власний кошт профінансувати будівництво регіонального полігону захоронення ТПВ.

Нагадаємо, у зв’язку з трагедією, яка сталася у травні 2016 року, стало неможливе подальше захоронення відходів на Львівському полігоні ТПВ у с. Великі Грибовичі, полігон у с. Брониця, який обслуговував м. Дрогобич, вже понад рік заблокований, міста Східниця, Пустомити та Городок не мають полігонів захоронення ТПВ. Натомість відбувається транспортування та захоронення ТПВ по полігонах України. Також почастішали випадки несанкціонованого розміщення відходів, що у свою чергу зумовлює забруднення довкілля. Натомість Національною стратегією управління відходами передбачено створення регіональних полігонів захоронення ТПВ.

Leopolis.news