logo
12/02
10/02
09/02
07/02
06/02
... 7
9 ...

Любомир Рак: Кожна перерва в лікуванні є кроком до розвитку хіміорезистентного туберкульозу

14-08-2019 13:011347

Любомир Рак: Кожна перерва в лікуванні є кроком до розвитку хіміорезистентного туберкульозу
Фото: прес-клуб Львів

Торік на Львівщині показник захворюваності на туберкульоз становив 51,3 випадків на 100 тисяч населення і був найнижчим за останні 10 років. 

Про це розповів генеральний директор Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру Любомир Рак під час пресконференції сьогодні, повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

Любомир Рак зазначив, що найвищий показник був 86,6 випадків на 100 тисяч населення 10-12 років тому.

«2018 року в нас захворіло 1286 пацієнтів. Десять років тому – це було 2,5 тисячі пацієнтів у рік, в яких виявили вперше діагностований туберкульоз. Тобто ми маємо успіхи у боротьбі з поширенням туберкульозу. Однак маємо серйозну проблему із хіміорезистентним туберкульозом, тобто таким, який дуже погано піддається лікуванню, є тривалим у лікуванні і дуже дорогим. Якщо чутливий туберкульоз лікуємо 6-8 місяці, то резистентний за старими схемами лікували до 22 місяців. Вартість лікування пацієнта із туберкульозом, стійким до ліків, становить до 200 тисяч гривень. Лікування пацієнта з чутливим туберкульозом обходиться державі приблизно в 50-60 тисяч гривень. 2018 року на вперше діагностований хіміорезистентний туберкульоз на Львівщині захворіли майже 400 пацієнтів», – розповів гендиректор центру.

Він додав, що більшість пацієнтів із резистентним туберкульозом потребує соціального супроводу, оскільки вони є з соціально дезадаптованих груп і мають супутні захворювання (ВІЛ, СНІД тощо).

«Такі пацієнти часто переривають лікування, вживають алкоголь, курять. За ними потрібен щоденний нагляд, щоб вони продовжили лікування, завершили його, тобто не переривали. Кожна перерва у лікуванні – це крок до розвитку хіміорезистентного туберкульозу. Варто зазначити, що всі препарати для лікування людей із туберкульозом ми маємо від держави, тобто пацієнти не купують нічого. Обстеження теж є безкоштовними. Наша бактеріологічна лабораторія є однією з найкращих в Україні. Ми можемо виявити наявність туберкульозу на рівні дослідження ДНК упродовж 5 годин. Раніше для цього треба було щонайменше два місяці. Про його форму та чутливість дізнаємося за два тижні», – розповів Любомир Рак.

За його словами, найбільше хворих на туберкульоз є в депресивних районах Львівщини, зокрема в Червонограді, Сокалі, Бориславі. 

Леся БУРБАН, Leopolis.news