logo
19/04
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
2 ...

Тарас Стецьків: розпуск ВРУ буде неконституційним і свідчитиме про волюнтаризм і авторитаризм президента

21-05-2019 10:294335

Тарас Стецьків: розпуск ВРУ буде неконституційним і свідчитиме про волюнтаризм і авторитаризм президента
Фото: hvylya.net

Український політик, народний депутат України 1-4 та 6 скликань Тарас Стецьків вважає, що новий президент не має права розпустити ВРУ.

Про це він написав на своїй сторінці у «Facebook»: 

«Хочу погодитися з точкою зору багатьох юристів-такого права новообраний президент не має. З формально-юридичної точки зору про розпуск коаліції було оголошено 17 травня 2019 року. Згідно ст. 90 Конституції Украіни після цього у ВР є 30 днів на формування нової коаліції. І лише якщо нова коаліція не буде сформована у Президента з'являється право на розпуск. Але в червні він уже цього не зможе зробити, оскільки залишиться менше як пів року до закінчення каденції цієї ВР».

«Тому Указ про розпуск(якщо він буде підписаний) буде неконституційним і свідчитиме про волюнтаризм і авторитаризм президента з самих перших його кроків. Крім того цей крок лише поглибить хаос і некерованість країною, яка і без того знаходиться у «вільному броунівському» русі», – вважає Стецьків.

Правда, за його словами, неконституційність Указу Президента може встановити Конституційних суд за поданням 45-ти народних депутатів, а КС в значній мірі контролюється колишнім президентом Порошенком.

«Тому рішення про розпуск парламенту може бути реалізовано на практиці, якщо між командою Зе і колишнім президентом існують закулісні домовленості щодо дострокових виборів. І в «Слуги народу» і в БПП вважають що такі вибори їм вигідні», – зазначив політик.

«Мій політичний висновок: дострокові вибори,у разі їх проведення,спрямовані на здобуття практично одноосібної більшості «командою Зе». І, відповідно, одноосібного формування нею уряду. Отже містять небезпеку монополізації влади в країні», – наголосив Стецьків.

Зазначимо, що Зеленський обіцяв своїм першим указом розігнати ВРУ.

Leopolis.news