Активісти закликали нардепів не ставати співучасниками змови

http://leopolis.news/one.php?showPost=1239

22/05/2019

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті «ЧЕСНО», пише «Українська правда».

Зазначається, що 22 травня парламент розгляне зміни до Закону України «Про вибори народних депутатів України», про що йдеться в оприлюдненому розкладіпозачергового пленарного засідання Верховної Ради.

Активісти наголошують, що проект Виборчого кодексу3112-1, що запроваджує відкриті регіональні списки на парламентських і місцевих виборах, не пройшов затвердження профільним комітетом і явно не стоїть на порядку денному, а депутати натомість розглянуть інший проект закону, яким буде запропоновано перехід на пропорційну систему із закритими списками.

Повідомляється, що ГО Центр UA та Рух ЧЕСНО закликали до ухвалення виборчої реформи — переходу на пропорційну систему з відкритими регіональними списками — з 2017 року.

«Ми переконані, що запровадження будь-якої іншої системи на позачергових чи чергових виборах означатиме зраду очікувань виборців як 302 народних депутатів, які підписалися під Коаліційною угодою 2014 року, так і зраду очікувань виборців новообраного президента Володимира Зеленського, який обіцяв відкриті списки у своїй програмі й під час інавгураційної промови закликав народних депутатів ухвалити пропорційну систему з відкритими списками», - йдеться у повідомленні.

При цьому активісти додають, що законопроект про внесення змін до виборчого закону ще навіть не має номера, бо він ще не зареєстрований.

«Якщо його розглянуть і ухвалять сьогодні, депутати не залишать виборцям і громадянському суспільству жодних шансів повноцінно з ним ознайомитися. Народ за Конституцією є єдиним джерелом влади, але правила, за якими обиратимуться народні депутати, без «зайвих» консультацій визначать самі депутати», - сказано у заяві.

За словами активістів, пропонована зміна виборчих правил передбачає не лише перехід на пропорційну систему з закритими списками, але і зниження прохідного бар’єру та впровадження імперативного мандату.

Обраний за такими правилами парламент, на їхню думку,  не лише матиме труднощі з формуванням коаліції та ухваленням реформаторських рішень, а й стане територією внутрішньопартійної диктатури.

«Перехід на закриті списки й надання партіям імперативного мандату виглядають як відверта картельна змова політичних еліт для збереження себе у владі», - йдеться у зверненні.

«Ми закликаємо депутатів Верховної Ради України не ставати співучасниками змови, яка може перекреслити надії громадян на формування підзвітного представницького органу влади, яким має бути парламент», - заявили активісти.

Повідомляється, що президент Володимир Зеленський та народні депутати повинні знайти спосіб провести наступні парламентські вибори за пропорційною системою з відкритими регіональними списками, що можливо лише за умови ухвалення проекту Виборчого кодексу № 3112-1 або проекту закону «Про вибори народних депутатів України» № 7366-3 та проведення чергових парламентських виборів в останню неділю жовтня 2019 року.

Leopolis.news