logo
15/04
04/04
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
2 ...

Апеляційний суд урятував чиновника ЛОДА Демківа від штрафу

24-05-2019 16:345266

Апеляційний суд урятував чиновника ЛОДА Демківа від штрафу

Суддя Галицького районного суду Львова Віталій Стрельбицький, розглянувши матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності Олега Демківа, директора департаменту фінансів ЛОДА, визнав його винним у вчиненні адміністративного правопорушення. Проте у Львівському апеляційному суді скасували це рішення на підставі факту, що калькулятор судді першої інстанції оперує натуральними числами з неприйнятною похибкою.

 

 

Суддя Галицького районного суду Віталій Стрельбицький встановив, що представник преси звернувся до голови ЛОДА Олега Синютки з інформаційним запитом, у якому просив надати інформацію про середню заробітну платню в апараті та структурних підрозділах Львівської обласної державної адміністрації.

Для надання інформації журналістові Олег Синютка скерував запит у департамент фінансів ЛОДА. Керівник департаменту Олег Демків надав відповідь на інформаційний запит із запізненням, тобто допустив порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації». Про порушення закону журналіст повідомив офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, звідкіля цю справу скерували до Галицького суду Львова.
Олег Демків у судове засідання Галицького районного суду не з’явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи його належно повідомили. Відповідач подав до суду клопотання про закриття судового провадження у зв’язку із закінченням строків (три місяці) притягнення його до адміністративної відповідальності.

Проте суддя Віталій Стрельбицький вирішив вести відлік трьох місяців не від моменту скоєння правопорушення, а від часу його встановлення – 12 лютого 2019 року. Відповідно, суд відхилив докази Олега Демківа, що станом на день судового розгляду чиновник уже непідсудний.

Директор департаменту фінансів ЛОДА не погодився з таким рішенням, як і зі штрафом 425 гривень, а ще з 384 гривнями, які треба було сплатити Державній судовій адміністрації України, і подав апеляційну скаргу.

В апеляційному суді Олег Демків пояснив, що формальним допущенням порушенням Закону України «Про доступ до публічної інформації» не завдав економічної шкоди господарці Львівської області, тому просив узяти цей факт до уваги. А також висловив переконання, що термін порушення закону таки потрібно визначати від часу його скоєння, а не встановлення.

На площі Соборній узяли до уваги це клопотання. Суддя Олег Березюк скасував рішення судді Віталія Стрельбицького, а Олегові Демківу сказав іти в мирі до своїх обов’язків і закон більше не порушувати. Громадськість сподіватиметься, що чиновники ЛОДА належно затямлять урок від преси і в майбутньому сумлінно ставитимуться до виконання своїх обов’язків.
Ярослав ЛЕВКІВ,
приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news