logo
29/03
28/03
2 ...

Сьогодні – третя річниця трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі

30-05-2019 08:434428

Сьогодні – третя річниця трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі

29 травня 2016 року о 05:07 на території сміттєзвалища в с. Збиранка Жовківського району виникла пожежа на площі 2 000 кв.м.

Тоді для її ліквідації залучили 17 спецавтомобілів та 65 рятувальників від ГУ ДСНС України у Львівській області, а також 12 одиниць техніки й 23 фахівців від підприємств м. Львова, нагадує Головне управління ДСНС України у Львівській області.

30 травня о 07:40 була оголошена ліквідації пожежі.

Проте, о 15:20 під час збирання пожежно-технічного обладнання, на території сміттєзвалища відбувся зсув сміття з висоти близько 90 метрів. Загальна площа зони обвалу сягала 30 тисяч квадратних метрів, а об’єм – близько 100 тисяч кубічних метрів. Внаслідок цього під завалами опинилося троє рятувальників.

Для проведення пошуково-рятувальних робіт на місці події негайно було розгорнуто пересувний пункт управління та наметовий табір, зони обвалу обстежувалися. Спільно із працівниками СБУ за допомогою спеціальних технічних засобів здійснювалося відстеження сигналів мобільних телефонів рятувальників. До пошуків залучали кінологів 2-го спеціального центру швидкого реагування ДСНС України та Прикордонної служби України, а також важку інженерну техніку, якою було пересипано в секторах близько 93719 куб.м сміття. Активно долучилися до пошуків пропалих рятувальників й волонтерські організації.

31 травня тіла 3 рятувальників були виявлені без ознак життя.

Колектив Головного управління ДСНС України у Львівській області втратив трьох побратимів:

28-річного Юрія Рудого, начальника ДПРП-48 м. Рава-Руська, майора служби цивільного захисту;

32-річного Андрія Вненкевича, начальника караулу ДПРЧ-17 м. Жовква, капітана служби цивільного захисту;

27-річного Богдана Юнка, пожежного-рятувальника ДПРЧ-17 м. Жовква, старшого сержанта служби цивільного захисту.

«Сьогодні родина львівських та українських рятувальників вшановує світлу пам'ять загиблих колег й сумує через величезну втрату, яка наче промінь світла раптово й страшно згасла.

Ця рана не гоїться, з нею складно жити. Не можливо бути готовим до втрати своїх рідних, колег та товаришів. Вже три роки промайнули, а кожен з нас досі пам’ятає той день і страшну звістку. Увесь колектив львівського гарнізону та багатотисячний колектив рятувальників ДСНС щиро сумують та співчувають рідним і близьким загиблих. Ми всі втратили частинку чогось цілого, яка болітиме та ще довго нагадуватиме про себе. Ми не маємо права забувати наших хлопців. Герої не вмирають ніколи. Вони живуть доти, доки ми їх пам’ятаємо», – йдеться у повідомленні.

Leopolis.news