logo
18/04
17/04
16/04
15/04
13/04
2 ...

На Самбірщині намагаються врятувати сиротинець «Рідний дім»

30-05-2019 10:091108

На Самбірщині намагаються врятувати сиротинець «Рідний дім»

Керівники Самбірщини – голова райдержадміністрації Микола Фрей, голова райради Віталій Кімак обговорили болючу на сьогодні проблему, пов’язану з подальшим функціонуванням районного дитячого будинку змішаного типу «Рідний дім», що більше двадцяти років діє в с. Корналовичі.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

Нагадаємо, що в цьому селі чи не вперше на Львівщині більше двох десятків років тому був відкритий сиротинець «Рідний дім». У ньому мали прихисток та перебували на повному державному забезпеченні діти-сироти, діти, позбавлені батьківської опіки та з малозабезпечених сімей Самбірщини.

Але тепер заклад, який перейшов у власність Новокалинівської міської ОТГ, фактично опинився на межі закриття. Станом на сьогодні, у «Рідному домі» є дванадцять вихованців різного віку, а ще не так давно було 33 дитини. На таку кількість утримувати повний штат працівників вкрай невигідно. До того ж керівництво об’єднаної територіальної громади не прагне виділяти кошти із свого бюджету.

Тим часом у державі змінився погляд на класичні сиротинці, до яких належить і «Рідний дім». У рамках виконання Національної стратегії реформування системи інституційного догляду функціонування дитячого будинку в формі інтернатного закладу стало неможливим. Йдеться про те, що діти, які позбавлені батьківської опіки, мають в перспективі виховуватись у прийомних сім’ях або перебувати на тимчасовому утриманні у соціальних гуртожитках.

Як бути з «Рідним домом», який на балансі Новокалинівської ОТГ, а вона від нього відмовляється? У той же час керівництво району також ніби не дотичне до власності об’єднаної територіальної громади. Однак зважали на те, що там проживають і виховуються діти, є колектив працівників.

На нараді в голови РДА вирішили: задля належного функціонування районного дитячого будинку «Рідний дім» у червні-липні перерозподілити бюджетні кошти. А як буде далі з цим закладом, час покаже.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news