logo
28/03
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
2 ...

Як у львівських скверах годують голодних, працевлаштовують безхатченків та рятують узалежнених

31-05-2019 12:304963

Як у львівських скверах годують голодних, працевлаштовують безхатченків та рятують узалежнених

«Допоможи ближньому – нагодуй голодного!» – під таким гаслом проходить акція благодійного фонду «Там де живе надія». Щотижня у сквері Івана Павла ІІ біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці (Сихів) усі знедолені мають змогу отримати безоплатний обід.

 

Безкоштовний обід та шанс на щасливе життя

Перша і друга страви, салат, хліб… Смачні та ситні порції для вбогих готують у Львівському професійному коледжі готельно-туристичного та ресторанного бізнесу. Гроші на це виділяють засновники центру, їхні друзі та всі бажаючі, які згодні пожертвувати хоча б по 15 грн. Мешканці з сусідніх будинків нерідко долучаються, приносячи яблука або печиво на десерт. Останнім часом під час благодійного обіду роздають одяг, яким охоче діляться і сихівчани, і мешканці інших районів міста.

За словами співзасновника фонду «Там де живе надія» Володимира Брездуна, щоразу по їжу приходять від 50 до 80 людей. 80% з них – «постійні клієнти».

«Далеко не всі – безпритульні, – розповідає благодійник. – Багато хто має помешкання, чистий одяг. Малозабезпечені та багатодітні сім`ї приводять дітей, оскільки їм бракує грошей, щоб повноцінно прогодувати самотужки. Не бракує людей з інвалідністю, пенсіонерів, безробітних…»

Роздавати їжу допомагають волонтери. Щоразу їх збирається близько 20 людей. «Молодь долучається  охоче. Багато охочих безкоштовно зробити добру справу, – каже Володимир. – Усе більше переконуюся, що світ не без добрих людей. Усупереч розповсюдженій думці, більшість львів'ян не дотримується принципу «Моя хата скраю…».

Знайомі, які дізнаються про незвичну діяльність Володимира, допомагають фінансами, продуктами або ж приходять роздавати їжу.

«Мав на роботі «вікно», тож зварив кілька кілограмів сосисок і пішов до скверу. Знаю, що додаткові руки там завжди потрібні, – розповідає товариш Володимира Олег. – Мене вразила кількість голодних людей! Особливо запам`ятався хлопчик, який підійшов і спитав, чи можна взяти ще одну сосиску. Вдягнений у чисте, охайне, хоча й ненове вбрання. Після того випадку мені стало прикро, що витрачаю гроші на кіно та піцерії, а поряд живуть діти, які не мають що їсти. Після того, як узяв участь у цій акції, змінив погляди на життя».

Волонтери-рятівники

Хлопці не тільки підгодовують людей, що потрапили у скрутні обставини, а й допомагають їм налагодити життя. Тих, хто опинився на межі бідності чи втратив житло через наркотичну або алкогольну залежність, влаштовують у реабілітаційні центри та нічліжки. Згадують чоловіка, який тривалий час приходив на обіди в доволі занедбаному вигляді й не завжди тверезий. Поцікавилися його долею. Молодий чоловік виявився безхатченком: родичі продали його квартиру, поки перебував у місцях позбавлення волі. Хлопці допомогли йому з роботою – влаштували до знайомих на будову. Отримавши змогу працювати, перестав пити, зняв квартиру. Тепер уже не голодує – приходить допомагати як волонтер.

На благодійні обіди приїжджають незаможні з різних кінців міста. Натомість засновники фонду розуміють, що не всі мають можливість дістатися до району. Просять, щоб їм повідомляли про людей, які опинилися в біді. У такий спосіб дізналися про сім`ю Волкових з району Привокзальної. 9-річна Леся жила з бабусею, яка пересувалися за допомогою інвалідного візка, та мамою, що внаслідок зловживання алкоголем утратила контакт з реальністю та не могла навіть підвестися з ліжка. Коли хлопці зайшли до помешкання – вжахнулися. Складалося враження, що у квартирі вже безліч років не тільки не робили ремонту, а й не прибирали. Кімнатами розгулювали півень та морські свинки. Дівчинка любила тварин, але кліток, де їх тримати, не мала. Волонтери зробили в помешканні ремонт, привезли холодильник та пральну машину. Маму вдалося вивести з алкогольної залежності та поставити на ноги. Тепер вона не вживає спиртного й гуляє з дитиною.

Смертельні наркотичні графіті

Володимир зауважує, що останнім часом кількість узалежнених людей значно зросла. Цьому сприяє доступність наркотиків: великій вибір, низькі ціни та прихована реклама за допомогою графіті. Відкривають усе більше реабілітаційних центрів, натомість людина повинна сама хотіти позбутися залежності, адже примусове лікування зазвичай не приносить плодів. Засновники фонду усвідомлюють, що проблемі легше запобігти, ніж потім її усунути, тому ходять містом та замальовують рекламу наркотиків.

Благодійний фонд бере під опіку людей з незахищених верств населення. Допомагають сім`ям, які мають малят з ДЦП, вихованцям дитячих будинків. Володимир розповідає про молоду сім’ю, яка опинилася у важкому матеріальному становищі. Дружині – 19 років, чоловіку – 21. Їхню першу дитину забрали до притулку, оскільки батьки не мали змоги її прогодувати. Тепер виховують другу, якій 1 рік і 8 місяців. Єдиний дохід – соціальна допомога в розмірі 860 грн. З роботою в молодого чоловіка не складається, тож за те, що допомагає роздавати їжу, фонд забезпечує продуктами.

Окрім благодійного фонду «Там де живе надія», безкоштовними обідами знедолених забезпечують й інші організації. Тому люди, які опинилися у складних обставинах, мають змогу поїсти щодня.

Ангеліна РАДІСНА, для Leopolis.news

P.S. Графік та місця роботи пунктів безкоштовної роздачі їжі:

Понеділок

  • 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а 
  • 14:00 – вул. Мазепи, 48

Вівторок

  • 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а
  • 14:00 – вул. Мазепи, 48
  • 15:00 – Левандівський парк, вул. Повітряна (біля кінотеатру «Супутник»)

Середа

  • 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а
  • 13:00 –  Кінотеатр «Сокіл» на вул. Володимира Великого
  • 14:00 – вул. Мазепи, 48

Четвер

  • 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а
  • 13:00 – вул. Клепарівська, 33, за готелем «Власта»
  • 14:00 – сквер біля Порохової вежі
  • 14:00 – вул. Мазепи, 48

П’ятниця

  • 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а
  • 13:00 – вул. Івана Павла, 2 біля церкви (Сихів)
  • 14:00 – сквер біля Порохової вежі

Субота

  • 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а
  • 14:00 – вул. Мазепи, 48

Неділя

  • 13:00 – вул. Б. Хмельницького, 189-а

Для тих, хто бажає долучитися фінансово:

5168742712333131 Брездун Володимир Васильович

Благодійний фонд «Там де живе надія»

ЄДРПОУ 42063712

Р/Р 26008011136135

МФО 325365

Тел. 0689894403