logo
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

У Зеленського назвали спробу обмежити повноваження президента «ударом під дих»

26-04-2019 10:453312

У Зеленського назвали спробу обмежити повноваження президента «ударом під дих»

Запропонований партією «Самопоміч» законопроект про президента України скасовує чи серйозно обмежує конституційні повноваження президента.

Про це політтехнолог і речник передвиборного штабу переможця виборів президента Володимира Зеленського – Дмитро Разумков – сказав в ефірі програми «Право на владу» на «1+1» у четвер, повідомляє УП з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Потрібен закон про президента, але він повинен бути у рамках тієї Конституції, яка сьогодні є», – заявив він.

«За всієї поваги, той законопроект, який сьогодні є в загальному доступі, і який, за словами голови Верховної Ради, міг сьогодні (25 квітня – ред.) розглядатися у стінах парламенту, – це фактично скасування або дуже серйозне обмеження повноважень президента, передбачених чинною Конституцією», – сказав Разумков.

Він вказав, що президент за цим законопроектом втрачає свої повноваження вносити кандидатури міністра оборони, міністра закордонних справ, голови Служби зовнішньої розвідки.

«Залишається генеральний прокурор і голова Служби безпеки, але їхніх заступників призначає Кабінет міністрів», – констатував Разумков.

«Це і відсутність можливості вносити подання на голів обласних державних адміністрацій, і багато інших речей, які фактично обмежують можливості реалізовувати всі дані вже обраним президентом країни обіцянки», – додав він.

Політтехнолог команди Зеленського вважає, що така законодавча ініціатива є «ударом під дих» не лише новому президенту, але й 73% виборців, які віддали за нього свої голоси.

«Це частково можна вважати спробою конституційного перевороту, тому що абсолютно порушується баланс», – заявив він.

«Ми, на жаль, вже зіткнулися з тим, коли був порушений баланс, коли у однієї людини вийшло незаконним шляхом акумульовано забагато влади. Потім ми отримали Майдан, потім отримали Небесну сотню, і всі ті події, які відбулися після цього», – зазначив Разумков.

Він нагадав, що Зеленський і його команда пропонували в ході виборчої кампанії і мають намір реалізувати ухвалення пакетом 5 законів: про повне зняття недоторканності з народних депутатів, із президента України, зі суддів, закону про імпічмент президента і закону про відкликання народних депутатів.

Як повідомляли, депутати з фракції «Самопоміч» підготували законопроект із обмеження повноважень президента.

Leopolis.news