logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
21/03
2 ...

МОЗ оприлюднило концепцію розвитку eНealth

04-06-2019 18:461162

МОЗ оприлюднило концепцію розвитку eНealth
Фото: mcmed.ua

Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило для громадського обговорення проект Концепції інформатизації охорони здоров’я.

Про це йдеться на офіційному сайті МОЗ.

Створення сучасної електронної системи охорони здоров’я -  невід'ємна частина трансформації охорони здоров’я України. Кожен наступний етап змін супроводжується розробкою необхідних електронних інструментів, спрямованих на полегшення роботи лікарів та підвищення прозорості системи.

«До минулого року в українській системі охорони здоров’я усі - від найменшої сільської лікарні до МОЗ України - працювали лише з паперовими формами. Менш ніж через рік рівень комп’ютеризації зріс з 3% до 97%. Сьогодні перед Україною відкривається унікальна можливість розбудувати найбільш сучасну електронну систему охорони здоров’я фактично з нуля. Вже зараз у системі eHealth зареєструвалися 25 тисяч лікарів сімейної медицини і 1 279 медзакладів. А 27,7 млн пацієнтів обрали лікарів, яким довіряють, і підписали декларації в електронній системі», - розповідає про успіхи першого етапу трансформації в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

Презентована концепція містить стратегічний план розвитку електронної системи охорони здоров’я, основні принципи її роботи, необхідні законодавчі зміни та передумови для інвестиційної привабливості системи.

«Ми не просто будуємо ІТ-рішення, бо «так треба». Є конкретні проблеми, які ми вирішуємо: лікарі потопають в папері, організована медична інформація відсутня, дані незахищені. Завдяки електронній системі охорони здоров’я ми це можемо змінити. Наша ціль - щоб до кінця 2023 року всі рішення в системі охорони здоров’я приймалися на основі електронних даних. Від міністра до сімейного лікаря та пацієнта»,- говорить заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

Особливістю української електронної системи охорони здоров’я є співпраця держави та ІТ-бізнесу в її створенні. Згідно з концепцією, держава керує лише центральною базою даних, відповідає за стандарти інформації та безпеку. Всі користувацькі рішення (медичні та пацієнтські інформаційні системи, додатки та надбудови) розроблятимуть українські ІТ-фахівці на ринкових умовах. Медичні заклади можуть вільно обирати рішення, які відповідають їх потребам.

Також завдяки електронній системі вдасться уникнути фрагментації даних, оскільки замість паперових карток дані пацієнтів зберігатимуться в безпечному хмарному сховищі. Дані «ходитимуть» за пацієнтом й лікарі в різних закладах матимуть доступ до необхідної їм інформації.

Крім того, електронна система допоможе слідкувати за ефективністю медичних закладів. Надання закладами електронних даних в систему поступово ставатиме обов’язковою передумовою отримання фінансування від Нацслужби здоров’я.

«Трансформація системи охорони здоров'я - це, перш за все, зміна механізмів фінансування. Гроші пішли за пацієнтом. Тобто державні кошти не розчиняються в субвенціях та дотаціях, а виплачуються медичному закладу за результат роботи. А результат цей фіксується та вимірюється в електронних даних. Саме застосування електронних інструментів, оплата на основі достовірних електронних даних забезпечує прозоре, цільове та ефективне використання ресурсів. А в підсумку - те, що система охорони здоров'я працює на потреби пацієнтів. А це і є головна мета трансформації»,- говорить голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко.  

Ознайомитися з проектом Концепції інформатизації охорони здоров’я можна за посиланням.

Надсилати пропозиції можна до 3 липня 2019 року на електронну адресу - mozehealth@gmail.com

Leopolis.news