logo
02/05
2 ...

Львів’яни просять заборонити проведення релігійних ход, які потребують перекриття вулиць

13-06-2019 12:453244

Львів’яни просять заборонити проведення релігійних ход, які потребують перекриття вулиць
Фото: zmist.pl.ua

На сайті Львівської міської ради з’явилась електронна петиція «Заборонити проведення молитовних/релігійних ход, які потребують перекриття вулиць чи обмеження в русі громадського та приватного транспорту в межах території міста Львова».

 

Автором звернення є Сергій Літневський, станом на 13 червня петицію підписали 8 осіб з 500 необхідних.

У петиції написано, що у Львові останнім часом почастішали випадки проведення молитовних ход, які зазвичай впливають на рух транспорту в місті. На думку автора звернення, враховуючи проблематику громадського та приватного транспорту в місті (дотримання графіків руху, кількості маршрутних автобусів, затримки трамваїв через неналежне паркування та ДТП, затори на дорогах в час пік, величезна кількість ям на дорогах), проведення подібних заходів, пов'язаних з перекриттям руху – це обмеження мешканців міста в свободі пересування по місту та створення штучних перешкод для руху транспорту, який й так потерпає від інших проблем.

Сергій Літневський наводить приклади із Конституції:

Конституція України:

[Стаття 35. Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.

Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.]

Закон України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні:

[Стаття 3. Визначення термінів

У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

свобода пересування - право громадянина України, а також іноземця та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, вільно та безперешкодно за своїм бажанням переміщатися по території України у будь-якому напрямку, у будь-який спосіб, у будь-який час, за винятком обмежень, які встановлюються законом;].

«Необхідно не забувати про захист прав і свобод інших громадян України та іноземців, які не мають бажання приймати участь в подібних заходах, незалежно від їх віросповідання.

Для віруючих людей у Львові існує більш ніж достатня кількість релігійних споруд. Чому через релігійні вподобання одних мешканців міста повинні відчувати незручності інші мешканці та гості міста?»,– написано у зверненні.

До кінця збору підписів залишилось 60 днів.

Також сьогодні на сайті ЛМР з’явилась ще одна петиція «Заборонити необґрунтовані перекриття вулиць на тривалий період». Її автор Антон Федорців закликв заборонити перекриття центральних вулиць Львова та під'їздів до центру міста на тривалий період часу (більше 1-ї години).

Leopolis.news