logo
17/04
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
2 ...

Василь Ільків: Якщо не систематизувати роботу громадських рад, енергію буде витрачено без користі

14-06-2019 15:425081

Василь Ільків: Якщо не систематизувати роботу громадських рад, енергію буде витрачено без користі
Фото: galinfo.com.ua

 

Протягом останнього року громадські ради, які діють при органах виконавчої влади, активніше взаємодіють між собою. У жовтні минулого року у Львові відбувся Форум громадських рад. Такі зустрічі організували згодом у Рівному й Херсоні. Нещодавно представники громадських рад при органах виконавчої влади зустрічалися в Києві. Про мету таких заходів розповідає заступник голови Громадської ради при Львівській ОДА Василь Ільків. На цій посаді він працює вже сім років поспіль і, за його словами відчуває, що «настав час активніше використовувати потенціал громадянського суспільства в регіонах».

Навіщо громадським організаціям об’єднуватися в ради?

 

При всіх міністерствах, більшості центральних органів влади, обласних державних адміністраціях створені та функціонують громадські ради. Вони різні за кількістю представників, але спільним для всіх є присутність активних, відомих у регіоні людей.

Ми, керівники таких об’єднань, усе частіше відчуваємо потребу в спілкуванні. Разом з колегами Андрієм Болюбашем, Лідією Бойчишин, Андрієм Швайкою, Михайлом Яворським, Юрієм Батюком щоразу шукаємо формат співпраці. Якщо раніше ми зосереджувалися на тому, щоб залучити авторитетних осіб до ради, то тепер виникають зовсім інші виклики. Доводиться більше займатися організаційними справами, з’являються нові ініціативи, кожна ідея потребує обговорення, погодження. За кілька років ми стали потужною командою і тепер вже поширюємо свій досвід по всій країні.

Нам часто телефонують колеги з інших областей, ми радимося, обговорюємо, як реагувати в різних ситуаціях. Громадська рада при будь-якому органі – це колектив фахових, амбітних людей, важливо поважати і враховувати думку кожного. Громадські ради розростаються, до них постійно приєднуються нові громадські організації. Виникає потреба в управлінні цим колективом особистостей. Періодично ми проводимо засідання, обговорюємо проекти документів, організовуємо громадські слухання, круглі столи, семінари і тренінги. Тобто енергію активних громадян, які бажають долучитися до змін, важливо скерувати в ефективному напрямку.

Комунікація – це можливість запропонувати свої ідеї, обговорити їх і напрацювати спільну стратегію реалізації запланованого. На цьому етапі важливо розмежувати повноваження і визначити основні напрямки  діяльності громадських рад.

Контролюєте чи перебуваєте під контролем?

Практика створення громадських рад існує вже давно. Побутує думка, що членство в громадській раді – це лише можливість бути ближчими до осіб, наділених владою. На практиці все дещо по-іншому. Членство в раді – неоплачувана робота, але кожен із нас чимало власного часу віддає цій справі.

Я вважаю, що ми маємо бути ближчими до влади, контролювати роботу та відстоювати інтереси людей, адже чиновник, державний службовець – це завжди виконавець. Він отримує вказівки від керівника, а той – від свого керівника. Іноді те, що важливе для громадян, відкидають, не беруть до уваги, це не прописано в посадових інструкціях. Але ж ми живемо в динамічному світі й нині треба вміти швидко аналізувати інформацію, приймати правильні рішення.

Ось приклад: громадська рада в Стрию ініціювала облаштування парку магнолій у місті. Цю ідею підхопили колеги в різних містах і почали облаштовувати громадський простір. Це невеликі справи, але це початок, перші спроби об’єднати зусилля і бажання багатьох на користь громади. 

Громадська рада створює умовний баланс під час ухвалення рішень. Присутність членів громадських рад на нарадах у владних кабінетах до певної міри застерігає недобросовісних чиновників від відвертих спроб зловживати службовим становищем. Ми звертаємо увагу на проблеми, на те, з чим до нас приходять люди.

Чи будуть громадські об’єднання неупередженими і незалежними, якщо хтось почне централізовано визначати їм напрями діяльності?

Систематизувати роботу рад – не означає контролювати. Коли ми проводимо збори, то розуміємо, хто з якою метою прийшов. Кожен може спостерігати поведінку колеги, робити зауваження, повідомити про недобросовісні дії. Іноді чуємо пропозиції, які не підтримуємо, бо це не в повноваженнях ради. В колективному органі ніхто не може самостійно ухвалювати рішення. За такі дії каратимуть виключенням з громадської ради, а кожен член ради цінує власну репутацію. Повторю, на цьому етапі важливо систематизувати роботу людей, а не керувати кимось…

Як громадська рада може впливати на ситуацію в області?

19 червня під стінами обласної державної адміністрації відбудеться акція протесту громадських активістів та мешканців Львівщини з вимогами ініціювати відкриті та прозорі призначення керівників органів державної влади в регіоні. Вважаємо, що кожне призначення на посаду потрібно обговорювати з громадськістю та журналістами. Перш за все ми маємо розуміти, чи добросовісна особа, з якою працюватимемо, які наміри мають майбутні керівники області.

Тому Громадська рада при Львівській облдержадміністрації, у співпраці з іншими громадськими радами, підготувала звернення, яке підтримали та доопрацювали депутати Львівської обласної ради. Цей документ адресовано до президента, парламенту та уряду. У своєму зверненні громадськість та депутати Львівської області закликають не призначати керівництво області кулуарно.

Сподіваємося, що громадяни підтримають таку ініціативу, а влада прислухається до людей. Це буде корисно для всіх. Ми за взаємоповагу та взаємодопомогу.

Я сім років тому прийшов у громадську раду, щоб об’єднувати зусилля людей, створювати сильну команду. Нині в складі ради є 279 громадських організацій. Нам довіряють – це важливе досягнення.

Ми зробили гарний старт, стали авторитетними і сильними, тепер разом треба більше працювати.

Євген ГАЩУК, для Leopolis.news