logo
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
2 ...

ПЦУ застерегла від проведення так званого собору ліквідованої УПЦ КП

14-06-2019 15:561077

ПЦУ застерегла від проведення так званого собору ліквідованої УПЦ КП
Фото: molbuk.ua

Київська Митрополія УПЦ (ПЦУ) заявляє, що проведення собору ліквідованого Київського патріархату означатиме церковне розділення з усіма канонічними та юридичними наслідками.

Про це йдеться в заяві прес-служби Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ), оприлюдненій 14 червня.

«Помісна Українська Православна Церква має повноцінний статус автокефалії, тобто повної адміністративної незалежності. Вона не є «Митрополією Константинопольського Патріархату» і не підкоряється йому, зберігаючи з Вселенським Патріархатом той самий молитовний і канонічний зв’язок, що і решта Помісних Церков», – йдеться у заяві.

«Умови, на яких буде надаватися Томос (зокрема щодо отримання Святого Мира, щодо юрисдикції у діаспорі та права апеляції) були відомі з проекту Статуту ПЦУ, запропонованого Синодом Вселенського Патріархату, ще до Помісного Собору УПЦ КП (15.12.2018 р.), Об’єднавчого Собору (15.12.2018 р.) і власне надання Томосу (6.01.2019 р.). Сам текст Томосу став відомим понад 5 місяців тому. Він принципово не відрізняється від низки подібних Томосів, наданих у минулому автокефальним Помісним Церквам. Відтак проголошення лише зараз негативних оцінок, цілком суголосних з пропагандою проти Томосу зі сторони Московського Патріархату, викликає здивування і глибоке несприйняття в Церкві та суспільстві», – наголошують в ПЦУ.

«У зв’язку з тим, що рішенням Помісного Собору УПЦ Київського Патріархату 15.12.2018 р., що відбувся у Малій Софії перед Об’єднавчим Собором, Українська Православна Церква Київського Патріархату як окреме релігійне об’єднання припинила свою діяльність шляхом об’єднання та приєднання до утвореної єдиної Помісної Православної Церкви України, проведення будь-яких заходів від імені УПЦ КП, зокрема під назвами її статутних органів (Священного Синоду, Архієрейського і Помісного Соборів) є незаконними. Почесний Патріарх Філарет не має права одноосібно скликати «Помісний Собор УПЦ КП» ані за Статутом Православної Церкви України, ані навіть за припиненим Статутом УПЦ КП.
Самовільне та позастатутне проведення зборів невизначеної групи не уповноважених осіб з присвоєнням цим зборам назви «Собору» означатиме церковне розділення та відділення організаторів та учасників таких зборів від Православної Церкви України з усіма канонічними та юридичними наслідками», – наголошується у заяві.

Тому всіх ієрархів, духовенство і вірян, хто бажає блага для Церкви і України, закликають не брати жодної участі у заходах і діях, які руйнують єдність Помісної УПЦ.

Leopolis.news