logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

Топ-5 найодіозніших кандидатів зі списку «Європейської Солідарності» Порошенка

18-06-2019 12:073258

Топ-5 найодіозніших кандидатів зі списку «Європейської Солідарності» Порошенка
Фото: BBC

Кандидати, які балотуються за списком «Європейської Солідарності», подекуди мають більший антирейтинг серед українців, аніж сам колишній президент Петро Порошенко.

Ребрендинг корумпованості

9 червня перейменована партія екс-президента Петра Порошенка «Європейська Солідарність» презентувала громадськості свій партійний список з перших 50-ти кандидатів у нардепи. Незважаючи на високий антирейтинг лідера політичної сили та корумпований імідж оточення колишнього глави держави, у самій партії гордо стверджують, що «майже половина кандидатів не була в парламенті й понад 30 відсотків – жінки». «Кожен третій кандидат потрапив до списку за результатами праймеріз, які проводила ГО «Солідарна Справа Громад», – зазначили у прес-службі партії.

При цьому значна частина виборців не вірить у демократичний характер проведених праймеріз, які стали модною західною фішкою, призначеною бути фіговим листком для закулісних та корупційних реалій української партійної політики. Більшість виборців переконана: у партійний список узяли тих, «кого потрібно», а всілякі праймеріз із голосуванням та врахуванням думки рядового партійного пролетаріату проводять лише про людське око.

За даними дослідження групи «Рейтинг», що відбулося з 29 травня по 3 червня, партія Порошенка могла б здобути 7,8% голосів виборців. А депутати «Європейській солідарності» розраховують отримати близько 25 місць за списками. Партії екс-президента, незважаючи на перехід на націонал-патріотичну риторику та спрямування кампанії на націоналістичне електоральне поле переважно Галичини та Західної України, доведеться боротися за прихильність тих самих виборців з «Голосом» Святослава Вакарчука, який почав набирати дедалі більшої підтримки й обов'язково відкусить частку голосів на Заході в команди «Європейської Солідарності». А також з «Громадянською позицією» Анатолія Гриценка, і «Силою та Честю» Ігоря Смєшка, які стоять на подібних націонал-патріотичних позиціях і декларують державницько-консервативні гасла.

Окрім того, «Європейській Солідарності» доведеться поборотися, а отже, й розпорошити електорат з недавніми соратниками – «Українською стратегією» колишнього порошенківського ставленика, а нині окремого гравця, опонента екс-президента Володимира Гройсмана. Політолог Руслан Бортник не відкидає «виліт» партії Порошенка через війну компроматів. «Електорат розконцентровано між щонайменше 5-6 партіями і багатьма дрібнішими проектами. Думаю, що «Європейська Солідарність», якщо за ці два місяці не буде вилито тонни компромату, може претендувати на 10%. Але якщо опоненти візьмуться серйозно, то є ризик, що цей політичний проект не пройде до парламенту», – зазначив експерт.

Однак, якщо зазначені партії, крім команди Гройсмана, мають медійний імідж «не корумпованих», «чесних» та «нових облич, не причетних до політики», то колишній президентський блок БПП став для багатьох виборців уособленням корумпованості та зловживання владою. У списку Порошенка виявилося чимало старих фігурантів корупційних звинувачень, політиків, які все життя змінюють партії, як рукавички, і відверто антирейтингових політичних персонажів. У список узяли деяких публічно незаплямованих волонтерів, військових, журналістів, які мали б стати передвиборчою ширмою для старих політичних ділків та корумпованих політиків. І навіть попри голослівні заяви екс-президента, нібито «ми добираємо кадри не з 95-го кварталу, а з 95-ї бригади», натякаючи на призначення на посади в Адміністрації президента людей з 95-го кварталу, громадянам зрозуміло, що ні декілька військових, ані молоді журналісти не відіграватимуть значної ролі в партії, в якій усе вирішуватиме екс-президент зі своїм найближчим оточенням. Адже навіть попри ребрендинг «Європейська Солідарність» асоціюється у виборців з Петром Порошенком, у якого залишається високий антирейтинг.

Хто в списку Порошенка?

Показово, що процес розподілу місць у партійному списку «Європейської Солідарності» відбувався якось не дуже по-європейському. Представлення кандидатів проводили в традиційному закулісно-непрозорому стилі: відразу після представлення першої десятки оголосили «технічну перерву» на годину, після чого повинні були представити решту списку й кандидатів-мажоритарників. Але «технічна перерва» та кількагодинні консультації затягнулися, журналістів тактовно попросили залишити офіс «Європейської Солідарності». Оприлюднення ж першої п'ятдесятки «ЄС» продемонструвало громадськості, що в кадровій політиці партії не змінилося нічого, крім назви.

«Жінка третього тисячоліття» Ірина Луценко

Однією з найодіозніших фігур усієї команди Порошенка стала депутатка від БПП та дружина генпрокурора Ірина Луценко, яку раніше зробили переможницею Всеукраїнської премії «Жінка III тисячоліття», вручивши нагороду за «політичну і громадську діяльність». Скандальна поведінка та зовнішній вигляд пані Ірини не раз ставали підставою для різкої критики в медіа та соцмережах. Очевидно, саме Ірина Луценко стала одним з найважчих «якорів» для рейтингу Порошенка.

Неодноразові лайливі висловлювання та народної депутатки в залі Ради в стилі «винеси козла» чи вигук «бляяяяха муха» з трибуни парламенту, незважаючи на близькість до мікрофона і спрямовані на неї об'єктиви камер, зробили Луценко однією з найбільш несимпатичних осіб в оточенні Порошенка. Хоча саме того дня Ірина святкувала свій 53-й день народження, тому цілком можливо, що була розсіяною та розслабленою через святкові напої. Ірина Луценко часто потрапляє в центр скандалів через свої різкі висловлювання, низьку культуру поведінки, а також багатомільйонні доходи в податковій декларації, джерела яких залишаються для громадян загадковими й викликають обурення та несприйняття її як політика.

«Ворог преси» Микола Княжицький

У нинішній передвиборчій кампанії Микола Княжицький презентує себе в ролі «ідеолога нового закону про українську мову» та планує балотуватися від «Європейської Солідарності» у 116-му окрузі Львова. Однак минуле кандидата видається не настільки патріотичним та прозорим.

Раніше пан Княжицький був керівником великих українських телеканалів: СТБ, ТVi та «Еспресо», при цьому його неодноразово звинувачували в несплаті податків та рейдерстві. Миколу Княжицького, на той час народного депутата, голову Комітету Верховної Ради з культури і духовності, навіть внесли в базу розшуку Інтерполу за зґвалтування в Камбоджі, однак цю підозру так і не було підтверджено. Сам нардеп пояснив це «інспіруванням іноземних спецслужб та російських пропагандистів» і назвав кримінальну справу проти себе замовленням одного зі своїх колишніх партнерів по бізнесу.

2013 року Микола Княжицький потрапив до списку «Вороги преси – 2012/2013» Національної спілки журналістів України та Інституту масової інформації, перебуваючи там поруч з Януковичем, Азаровим і Пшонкою. Йому інкримінували знищення репутації телеканалу ТВі, який наприкінці квітня зі скандалом змінив власника. На думку укладачів антирейтингу, Микола Княжицький після відходу з телеканалу TVi рейдерським методом захопив його та сприяв звільненню генеральної директорки Наталії Катеринчук. Сам Княжицький щодо цього заявляв, що ніякого рейдерського захоплення не було, оскільки канал був збитковий і відключений від кабельних мереж, тому захоплювати не було чого. До того ж торгова марка каналу належить йому, тож зміна керівництва була не рейдерством, а спробою його врятувати. З таким бекґраундом Княжицький планує здобувати голоси львів'ян у списках партії, яка нещодавно оголосила себе «націонал-патріотичною».

Антиєвробляхерка Ніна Южаніна

Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна стала відомою українцям завдяки боротьбі з дешевими закордонними автомобілями, які тогочасна влада вирішила шляхом митних поборів зробити для громадян дорожчими. «Турбуючись про екологію», влада в особі Южаніної взялася за законодавчу базу, яка мали б оподаткувати та розмитнити всі автомобілі з європейськими номерами, що викликало численні протести автомобілістів.

Водночас сама Южаніна, яка має два «Mercedes» і «Lexus», купує дорогі автівки часто. В інтерв'ю журналістам вона розповіла, як приїхала випадково в салон, не стрималася й купила «Mercedes» останньої моделі. «Ми приїхали випадково в салон і там стояв цей, останньої моделі, червоний. Вирішила, що його купити буде зручно, оскільки вся техніка дуже швидко оновлюється», – заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. У квітні цього року пані Южаніна засвітила в Раді сумочку від «Chanel» вартістю майже 4 тисячі євро (приблизно 115 тисяч гривень). А ще раніше нардепку помітили з дорогим швейцарським годинником «Omega De Ville Ladymatic», який можна придбати тільки у Великобританії, а його ціна дорівнює вартості приблизно 11 середньостатистичних євроблях.

«Послуживши людям» у парламенті минулого скликання та суттєво поліпшивши свій матеріальний статус, Ніна Южаніна бажає продовжити свій елітарний спосіб життя шляхом проходження в Раду наступного скликання під прапорами «Європейської Солідарності».

Антикорупціонерка Тетяна Чорновол

Журналістка Тетяна Чорновол свого часу стала відома низкою розслідувань про резиденцію Віктора Януковича в Межигір'ї, а пізніше була одним із найвідоміших жіночих облич Євромайдану. З перших днів революції пані Тетяна здобула імідж мучениці: її жорстко побили тітушки, внаслідок чого все обличчя було в страшних гематомах. Однак це забезпечило Чорновол політичний успіх і після Євромайдану вона стала радницею міністра МВС з питань боротьби з корупцією, а невдовзі – членом парламенту за списком «Народного фронту».

У Верховній Раді Тетяна Чорновол прославилася низкою скандалів, які невдовзі звели нанівець її колишню всенародну популярність. 2015 року вона увірвалася в офіс компанії нардепа Онищенка, побила секретарку і намагалася винести документи фірми. 2016-го Тетяна Чорновол напала на позафракційного парламентарія Якова Безбаха, який відмовився голосувати за законопроект про спецконфіскації, і подряпала йому обличчя. Пізніше колишня героїня Революції гідності під туалетом подряпала обличчя міністра Остапа Семеряка.

А невдовзі Чорновол прославилася захопленням авто активістів, які виступали проти нардепа від «Народного фронту» Сергія Пашинського. Вона витягла водія і залізла через переднє вікно в автомобіль, а поліцейські нічого не могли зробити через депутатську недоторканність пані Тетяни. Щоб якось утихомирити колишню героїню Євромайдану, викликали бригаду психіатричної допомоги. Нині Тетяна Чорновол планує продовжити політичну боротьбу звичними епатажними методами, однак більшість українців тепер сприймає її як скандальну активістку, яка заявляє, що нібито бореться з корупцією, однак іде пліч-о-пліч з фігурантами корупційних скандалів.

Ірина Геращенко – та, що лизала вухо Ющенка

Одержала почесне третє місце списку «Європейської Солідарності» перша віце-спікерка парламенту Ірина Геращенко, яка з 2005 року перебуває на керівних посадах від різних політичних сил. Раніше їй приписували неслужбові стосунки з Віктором Ющенком, потім вона опинилася у списку Віталія Кличка, а тепер стала активісткою екс-президентської партії.

Під час свого депутатства Ірина Геращенко потрапила в скандальну ситуацію з прикрасами в залі парламенту. Її зняли за приміркою дорогого браслета, а журналісти «Української правди» запідозрили, що прикраси на шиї Геращенко належать легендарному бренду «Van Cleef&Arpels» і коштують 10 тисяч доларів. Такі факти, як і політична кар'єра Геращенко, не дуже добре корелюються ні з патріотичними, ні з європейськими цінностями, які декларує «Європейська Солідарність».

Зрештою, одіозними персонами у списку Порошенка є не лише зазначена топ-п'ятірка. Нещодавно 30-й номер у списку партії, голова Васильківської райради на Київщині Наталія Баласинович, облаяла з матюками перехожу, що засвідчило відео, яке з'явилося в Інтернеті. Корупціонери, хами та скандалісти балотуються до парламенту в списках різних партій, але «Європейська Солідарність», очевидно, має намір монополізувати цю нішу кандидатів.

Василь СЕРПЕНЬ, для Leopolis.news