logo
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
10/07
2 ...

Олег Соскін: Дубневичі програли битву за посаду голови Львівської ОДА

19-06-2019 11:196218

Олег Соскін: Дубневичі програли битву за посаду голови Львівської ОДА
Фото: from-ua.com

Нашим співрозмовником є відомий український економіст та політолог,  директор Інституту трансформації суспільства, професор Олег Соскін. Цього разу ми вирішили розпитати його, яким повинен бути голова Львівської облдержадміністрації.

 

Олеже Ігоровичу, якими критеріями та чеснотами, на Вашу думку як досвідченого управлінця та політика, мав би володіти керівник виконавчої влади області?

Львівською ОДА повинна керувати особистість. У жодному разі це не може бути клептоман, заточений на крадіжки. Дуже важливо, щоб ця особа не мала на меті красти з інвестицій. Вона повинна працювати на формування прибутку краю. Людина повинна розуміти, що таке інфраструктура – як виробнича, так і невиробнича. Львівська область – це величезна брама для виходу України в Західний світ, тому тут повинна бути особа, яка розуміє і вміє керувати великими системами. Це повинен бути креативний, продуктивний менеджер, який має досвід керування інфраструктурними системами, розуміє, як зробити проект і створити команду для його реалізації.

Це може бути менеджер і в галузі енергетики, але лише в альтернативній. У жодному разі не схиблений на атомній енергетиці, нафтовій, вугільній. Не дай Боже! Це мусить бути людина, яка думає, як розбудувати продуктивну масову альтернативну енергетику. Для Львівщини це вітряки, сонячні колектори, навіть невеличкі потічки з міні-турбінами, плюс термальні насоси. Але в цій моделі значну роль має відігравати й накопичення енергії, а не лише виробіток, тобто генерація.

Потрібно також думати над будівництвом ще одного летовища – у Стрию чи Черлянах. Львівський аеропорт з часом вичерпає свої пропускні можливості. Не варто забувати, що Карпатський регіон – це унікальна туристично-рекреаційна зона. Ну й основним локомотивом має стати ідея нашої «Силіконової долини». ІТ-сфера – це сотні мільйонів доларів зарплат комп’ютерників, які помпують зростання внутрішнього попиту й розвиток місцевої економіки та сфери послуг.

Може бути головою ЛОДА людина з великого системного бізнесу?

Чому ні?! Може бути. Продуктивна людина, патріот краю. Але це має бути підприємець, заточений на те, щоб повністю змінити інфраструктурну модель регіону. Це – дороги, швидкісна залізниця, особливо вихід через Карпати до Угорщини і Словаччини. Пришвидшення сполучення Львів – Ужгород – це життєво важливе завдання. Головне, щоб не клептоман.

Як це здійснити?

Треба зробити нормальну дорогу через Ужоцький перевал. Ця траса не така «забита». Через Турку відстань до Чопа навіть на 20 км коротша, ніж через Стрий. І в цьому прикордонному регіоні треба створювати якнайбільше нових переходів з Польщею. Вони стають осердям інтенсивного розвитку навколишніх теренів.

До речі, Володимиру Зеленському принципово, хто буде головою Львівщини? Це ж не базова для нього область.

Думаю, що йому потрібна особистість, яка дасть результат тільки в галузі економіки та державного управління, а не політики. Ця людина повинна мати своєрідний бренд – «слуга народу».

Попередній керівник області був заточений на вибори президента.

Ну навіщо новому це: п’ять років ще до виборів.

Наскільки новий голова має знаходити спільну мову з обласною радою?

Усі гілки влади працюють на благо області, конкуренція тут нелогічна. Логіка проста: нинішня ситуація має бути перехідною моделлю до польської. Коли треба відмовитися від голів адміністрацій у теперішньому розумінні та перейти до виконавчого органу ради. Потрібно прямо переносити польську модель на наш ґрунт, вона не розриває країну. Але і так званий інститут губернаторів не можна ліквідовувати, бо в іншому разі це повний сепаратизм, феодальний розвал. Й ось нові голови адміністрацій можуть підготувати для цього умови.

Чому так зволікають з призначенням?

Бо не можуть знайти людину. Звичайно, вона повинна бути лояльною до Зеленського, але має отримати карт-бланш. Президент мусить знайти креативну особистість. І головне, щоб поменше тим шароварством займалася, як було на Закарпатті. Весільний генерал Москаль брав участь у всіх заходах. Голова ОДА перетворився на штатного покладача квітів та роздавальника грамот. Він має з документами працювати, ідеї творити, а не на заходи бігати. Закарпатську область інфраструктурно зруйновано. Хоча зрозуміло, що там страшна боротьба між кланами Балоги та іншими, які сидять на контрабанді.

Чому клани на Львівщині не беруть участі в боротьбі за посаду голови ЛОДА? Ті ж Дубневичі.

Бо вони разом з Ганущиним програли битву. Дубневичі нині перебувають у глухій обороні. По-друге, вони ніколи не вирізнялися стратегічним мисленням. Швець є швець. У Дубневичів є тактичне мислення, але їм не вистачає і вони не цінують стратегів. І в цьому їхня головна проблема. Вони тактично надзвичайно потужні, а голова облдержадміністрації – це стратег. А як може тактик підібрати стратега? Стратег підбирає тактиків, а не навпаки. Навіть у мурашнику матка виконує функцію стратега. Так і тут. Ваші олігархи – це відгодовані мурахи, а матки немає. Треба матку знайти – мозок.

Краще, щоб у цій ситуації це була людина зі сторони, яка ніколи не перебувала в цій системі управлінських координат. Але не психопат, спокійний, виважений чоловік, який об’єднає Галичину для реалізації потрібних завдань.

За будь-яких обставин треба поглинути штучну Івано-Франківську область. Вона не потрібна. Як і Тернопільська, і Рівненська непотрібні. Треба створити 16 країв, вони історично моделюються. Цю модель не ми придумали, вона не штучна, це – органічний розвиток продуктивних сил. Повинен прийти такий стратег, креативник, який зможе це все опанувати.

Які Ваші думки щодо тези, що Галичина спочатку не сприймає новообраного президента, а потім робить з нього націоналіста. Галичина може «перетравити» Зеленського?

95% населення України становлять слов’яни, з яких 75% – це українці, а 25% – русичі, не росіяни. У такій ситуації президент не може відображати інтереси чужинців, бо якщо він почне цю гру, то буде Коліївщина. Тому Зеленський нині діє за принципом ефекту Окками. Він іде по лезу, обираючи, на перший погляд, простіші рішення. Він має дуже мало часу.

Якщо можна, запитаю Вас принагідно і про справи загальноукраїнські. Нині знову порушують тему дефолту в Україні.

Дефолт означає введення прямого правління з боку МВФ та Світового банку, невиплату пенсій, зарплат бюджетникам тощо. Це повна санація фінансово-банківської системи. Ставлять управляти представників світових фінансових установ. Плюс комітет приватних позичальників. Дефолту допускати не можна. І ті, хто говорить про це, думають лише про свої вузькі інтереси, а не про Україну.

Конституційний суд визнав незаконним створення Петром Порошенком Національної комісії з регулювання тарифів в електроенергетиці. Що далі?

Такий орган при капіталізмі не потрібен. Ринок має регулювати ціну. Мережі не повинні бути приватні, мають належати краям. Це, в принципі, кримінальна відповідальність для Порошенка. Що ним керувало? Це було злочинне використання посади, перевищення повноважень. Суд розбереться, думаю.

Ще ніколи в Україні президент не поніс відповідальності за свої злочинні дії.

Так, бо вся система в Україні складається з кланово-олігархічних утворень, бандформувань.

Зеленському вдасться це поламати?

Треба демонтувати державу стаціонарного бандита.

Тобто?

В Україні керують кланово-олігархічні групи. Вони використовують своє становище для отримання надприбутків, перетворили державу на інструмент свого монопольного збагачення, а український народ – на бідне жебрацьке населення. Це фактично так званий лихварсько-глитайський бандитський капіталізм монопольного типу, який схильний до паразитизму та загнивання. А треба перейти до моделі народного капіталізму. Зеленський повинен знищити ці кланові утворення.

Львівщина повинна стати продуктивною територією, провідним носієм саме цього народного капіталізму. Галичина має якомога швидше і першою почати інтегруватися в євроструктури Карпатського регіону. Перейти на п’ятий-шостий технологічний уклади. Повинна стати авангардом змін в Україні.

І краяни при цьому мають залишатися інтегральними націоналістами з широкими поглядами, а не якимись шароварними. Нині Львівщина та її еліти просто змушені використати цей унікальний шанс і здійснити зміни.

Розмовляв Андрій БОЛКУН, Leopolis.news