logo
17/04
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
2 ...

Засновник платформи розвитку громади «Ідея міста» Назар Брезіцький: Ми самі творимо свій Львів

19-06-2019 15:255699

Засновник платформи розвитку громади «Ідея міста» Назар Брезіцький: Ми самі творимо свій Львів

Вибори президента України показали, що люди втомилися від порожніх обіцянок і прагнуть «свіжої крові», політиків нового формату, професіоналів у різних галузях. Назар Брезіцький, засновник громадської організації «Ідея міста», ніколи не був політиком, але запевняє, що є добрим управлінцем. 

Людина, яка збудувала власний бізнес, збільшила кількість робочих місць на своєму підприємстві, зайнялася громадською діяльністю, мислячи категоріями сучасності: бізнес має бути соціально відповідальним, примножив – ділися. Так зародився благодійний фонд «Справа Скарбека» і виникла платформа розвитку громади «Ідея міста», яка допомагає реалізовувати ідеї львів’ян, щоб наше місто ставало комфортним та затишним для його мешканців.

Пане Назарію, Ви – управлінець і водночас благодійник, а хто Вам допомагає в житті?

«Сам собі допоможи» – гарний принцип, але мені більше до душі, коли в команді є взаємодопомога. Треба завжди радитися з професіоналами, вони мають досвід, перевірений роками і випробуваннями, то чому не прислухатися до мудрої думки? Зазвичай я приймаю рішення сам, однак бувають випадки, коли телефоную старшому колезі з кнопковим мобільним телефоном (сміється) й отримую добру пораду чи підказку. Вважаю, що вісімдесят відсотків успіху людини залежать від неї самої, а двадцять – від осіб, які є поряд.

Що допомогло Вам сформувати в собі лідерські якості?

Постійний вихід із зони комфорту для мене вже давно став буденністю. Це мій ритм життя сьогодні. Тому рекомендую кожному брати на себе максимальну відповідальність, ставити собі мету і шукати шляхи, як її досягнути. Не бійтеся критики, перешкод, невдач – ідіть уперед та дійте! 

Розкажіть про Ваше дитя – «Ідею міста»: як вона народилася, яку має місію?

Багато подорожуючи, зрозумів, що місто своєї мрії творять самі містяни. Ми з командою були у світових мегаполісах, які для мене є зразковими: у німецькому Франкфурті-на-Майні, китайських Шеньчжені та Шанхаї, польських Варшаві та Кракові. У них живуть свідомі городяни, які відповідально ставляться до кожного квадратного метра свого міста, сьогодні роблять усе, щоб уже завтра і їм, і їхнім дітям було комфортно там жити.

Кредо проекту «Ідея міста» – «Ми самі творимо своє місто!» Кожен має починати із власного «я». Наші заходи завжди проходять під гаслом «Львів – це ти!».

У команді «Ідеї міста» працюють експерти, які є практиками, а не теоретиками, це люди, які досягли високих результатів у житті. Нас підтримують у наших починаннях професіонали, імена яких відомі не лише у Львові, а й в усьому світі: Руслана Лижичко, Олександра Коваль, Володимир Козявкін. Шукаємо також молодих людей, проекти яких ще не надто глобальні, але мають правильні орієнтири.

Основне завдання «Ідеї міста» – щоб Львів був безпечним, комфортним і зручним, що дасть змогу людям почуватися щасливими у своєму власному домі. А ми, своєю чергою, запрошуємо всіх до співпраці й готові спільно допомагати реалізовувати цікаві ідеї. Ми не обіцяємо, а діємо. Про це свідчать реалізовані проекти, про які ви можете дізнатись і з нашої сторінки у Facebook, і на нашому сайті, також у газеті ІМ.

Яких трьох речей львів’янам бракує до повного щастя?

Думаю, що в цьому випадку кожен львів’янин відповів би по-різному. Мій варіант – креативна економіка, інвестиції, розвинена інфраструктура.

Завершіть речення «Коли я стану мером...»

... я разом з командою візьму на себе повну відповідальність за розвиток міста, щоб кожному львів’янину було тут комфортно та затишно жити й ніхто не хотів виїжджати за кордон, хіба що на відпочинок.

Колись у Вас були бажання та можливість виїхати за кордон. Що спонукало залишитися у Львові?

З того, що я запланував у житті, наразі виконав лише п’ятдесят відсотків. Решта ще в процесі. Але добре розумію, що людину веде Бог. Коли я це усвідомив, вирішив узяти на себе відповідальність очолити місто. Усвідомлюю, що над результатом треба довго працювати: рік, два чи десять. І я готовий до цього. Якщо ж Бог вирішить інакше – значить, не це є моїм покликанням.

ГО «Ідея міста» є ініціатором та реалізатором багатьох потрібних для Львова та львів’ян проектів. Знаю, що в кожен з них Ви особисто вкладаєте душу. Який із цих проектів запам’ятався найбільше?

Кожне місто має багато сфер розвитку. Складно сказати, яка з них важливіша, але має бути певна система розвитку міста. Ми намагаємося приділити увагу всім галузям.

Ми створили Хресну дорогу на Високому Замку, втілили перший у Львові проект «Зелені дахи». У наших кам’яних джунглях усе менше стає зелені, а тут посеред міста можна враз опинитися на зеленому даху з чудовими краєвидами. Впевнений, озеленимо ще багато львівських покрівель. Нехай краще дахи будуть зелені, а не смердять смолою.

Маємо на рахунку також багато дитячих проектів, адже дуже важливими для нас є безпека і розвиток дітей. Тому часто проводимо фестивалі, на яких мають змогу показати свої таланти юні аматори чи діти пільгових категорій; організовуємо для малюків популярну в усьому світі гру «Ріскленд», яка навчає, як правильно поводитися в надзвичайній ситуації; під нашою егідою у Львові запрацювала англійська школа STEMBRIDGE SCHOOL, де діти зможуть здобути якісну середню освіту і вільно розмовляти англійською вже змалку.

І, повірте, ми не зупинятимемося, наша команда має сотні цікавих креативних ідей – шукатимемо шляхи, як їх реалізовувати. Але ще раз повторю, що для правильного розвитку міста потрібна стратегія, яку напишуть професіонали. Нині, крім реалізації проектів, наша команда створює стратегію розвитку Львова, до цього залучено експертів з різних галузей. Я точно знаю, що львів’яни стануть успішними, бо житимуть у місті, яке правильно розвиватиметься. 

Розкажіть, як Ви, така зайнята людина, проводите час із сім’єю?

Вважаю, що матеріальне тут має відступати на задній план перед духовним. Важливо менше заробити, але щоб твої діти виросли гідними людьми. Часто спілкуюся зі своїми дітьми, не лише слухаю, а й чую їхні думки, аналізую, але водночас і вимагаю. Тільки так можна знайти потрібний баланс у вихованні, який посприяє тому, щоб дитина стала кращою, мудрішою, успішнішою за своїх батьків. Моя дружина вірить у мене і підтримує у всіх починаннях, а це дуже допомагає мені рухатися вперед.

Розмовляв Євген ГАЩУК, для Leopolis.news