logo
17/04
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
2 ...

Роман Фафула: Вступникам у медичні виші потрібно добре знати математику чи фізику

20-06-2019 16:456277

Роман Фафула: Вступникам у медичні виші потрібно добре знати математику чи фізику

З 1 липня стартує вступна кампанія до закладів вищої освіти. Цьогоріч на абітурієнтів, які вирішили здобути професію лікаря чи фармацевта, чекають принципові зміни та новації. Про особливості цьогорічної вступної кампанії – у розмові з відповідальним секретарем приймальної комісії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, доцентом Романом Фафулою.

Романе Володимировичу, складається враження, що міністерства навмисно вправляються в постійних змінах правил для вступників. Чого чекати цьогорічним абітурієнтам Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького?

В «Умовах прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2019 році» Міністерство освіти і науки України змінило перелік конкурсних предметів для вступу на навчання для здобуття ступеня магістра медичного та фармацевтичного спрямувань. Першим предметом залишилася українська мова та література, а от другий предмет – хімія або біологія (на вибір вступника). Так само вступник може обрати третій предмет – математику чи фізику. Варто зауважити, що конкурсний відбір відбувається у формі зовнішнього незалежного оцінювання із зазначених предметів, його проводять на основі конкурсного бала вступника.

Яка мінімальна кількість балів потрібна для вступу до Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького?

Уже другий рік поспіль для вступу в медичні навчальні заклади вищої освіти встановлюють мінімальні бали для профільних предметів. Відповідно до Правил прийому у 2019 році, мінімальні значення кількості балів із ЗНО для вступу становлять не менше ніж 150 балів для спеціальностей «Стоматологія», «Медицина» і «Педіатрія» з другого та третього конкурсних предметів. А конкурсний бал для вступу за спеціальністю «Фармація, промислова фармація» не може бути меншим ніж 130.

Чи відрізняється перелік конкурсних предметів для вступників на місця державного замовлення та за кошти фізичних (юридичних) осіб?

Ні. Перелік конкурсних предметів для вступників на місця державного замовлення та за кошти фізичних (юридичних) осіб є однаковим, адже абітурієнти вступають за однією спеціальністю, тому умови конкурсного відбору мають бути однаковими для цих категорій вступників. Це є доцільним та дієвим інструментом підвищення якісного складу майбутніх студентів.

Потрібно усвідомлювати, що на сьогодні важливою є якісна підготовка майбутнього лікаря, яка, безумовно, залежить від рівня знань вступника, його вмотивованості. Окрім того, на переконання профільного міністерства (МОЗ України), успішність у вивченні математики та фізики означає здатність абітурієнта до аналітичного й логічного мислення, що дуже важливо для підготовки майбутніх медиків.

Як розраховують конкурсний бал?

Для вступу на перший курс конкурсний бал (КБ) розраховують за такою формулою: КБ = К1* П1 + К2* П2+ К3 * П3 + К4 * А, де П1, П2, П3 – оцінки ЗНО з першого, другого та третього предметів; А – середній  бал  документа про повну загальну середню освіту, переведений у шкалу від 100 до 200 балів. Невід'ємні вагові коефіцієнти К1, К2, К3, К4 становлять для української мови та літератури – 0,20; для хімії (біології) – 0,50; для математики (фізики) – 0,30; для середнього бала документа (додатка до документа) про повну загальну середню освіту – 0,0.

Остаточно конкурсний бал множать на регіональний (РК), галузевий (ГК), сільський (СК) та першочерговий (ПЧК) коефіцієнти шляхом його множення на їхній добуток, причому: РК дорівнює 1,02; ГК дорівнює 1,00 для конкурсних пропозицій Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького; СК дорівнює 1,02 для осіб, зареєстрованих у селах та які здобули повну загальну середню освіту в закладах освіти на території сіл, у рік вступу та 1,00 – в інших випадках; ПЧК дорівнює 1,05 для осіб, які мають право на першочергове зарахування до вищих медичних навчальних закладів.

Хто і як може скористатися правом на першочергове зарахування?

Це є ще однією з новацій цьогорічної вступної кампанії. Відповідно до «Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2019 році» та «Правил прийому до Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького», правом на першочергове зарахування до вищих медичних закладів освіти можуть скористатися вступники на бюджетну форму навчання в разі укладення ним угоди про відпрацювання після закінчення навчання не менше ніж трьох років у сільській місцевості або селищах міського типу. Ці питання вступникам слід врегульовувати з місцевими департаментами охорони здоров’я, адже саме вони визначають, де і які фахівці в сільській місцевості затребувані.

Терміни вступної кампанії цього року також змінено?

Щодо змін у термінах, то цьогоріч вступна кампанія буде коротшою. Так, реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів починається 1 липня, а прийом заяв та документів – 10-го. Завершується подання заяв о 18:00 22 липня. Формування рейтингових списків вступників, надання рекомендацій до зарахування та оприлюднення списку рекомендованих з повідомленням про отримання чи неотримання ними права здобувати вищу освіту за кошти державного замовлення відбуваються не пізніше ніж 18:00 26 липня.

Вступники, які отримали рекомендації, мають виконати вимоги до зарахування на місця державного замовлення до 18:00 31 липня. Зарахування вступників на навчання за кошти державного бюджету (за державним замовленням) проводять не пізніше ніж 12:00 1 серпня. Зауважу також, що на базі ЛНМУ імені Данила Галицького в період вступної кампанії працюватиме консультаційний центр, який надасть можливість абітурієнтам, які не мають доступу до інтернету чи мають певні технічні труднощі, подати електронні заяви для вступу і в наш університет, і в інші ЗВО.

Дякуємо за відверту розмову та важливу інформацію. Успішної Вам вступної кампанії.

Людмила МАЙОР, для Leopolis.news