logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

ПАРЄ втратила свій авторитет – МЗС України

25-06-2019 09:297194

ПАРЄ втратила свій авторитет – МЗС України
Фото: Радіо Свобода

МЗС України назвала схвалену Парламентською Асамблеєю Ради Європи (ПАРЄ) резолюцію «Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування» неприпустимою поступкою Російській Федерації, яка з 2014 року здійснює збройну агресію проти України, грубо порушуючи норми і принципи міжнародного права, у тому числі Статуту Ради Європи.

Про оце йдеться у коментарі МЗС України щодо нічного рішення ПАРЄ.

«Суттєве послаблення санкційного механізму ПАРЄ, передбачене ухваленою резолюцією, відбулося на тлі відсутності жодних конструктивних кроків з боку Російської Федерації, кричущого невиконання цією країною взятих на себе зобов’язань, а також резолюцій ПАРЄ, схвалених у відповідь на російську агресію.
 
Те, що відбулося сьогодні в ПАРЄ, є свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів та цінностей Ради Європи внаслідок безпрецедентного тиску й фінансового шантажу з боку Російської Федерації. На жаль, це сталося  внаслідок відвертого потурання з боку низки країн, керівництво яких, з одного боку, наголошує на необхідності припинення російської агресії проти України, а з іншого - заохочує агресора, йдучи йому на поступки.
 
Позбавивши себе можливості застосовувати найбільш дієві санкції, Асамблея значно послабила свою роль у сучасній європейській політиці, а відтак і здатність ефективно захищати верховенство права, права людини та демократію в усіх державах-членах Ради Європи, в тому числі в Російській Федерації», – йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства України.
«Прикро констатувати сьогодні, коли Рада Європи відзначає свою 70-ту річницю, що її Парламентська Асамблея втратила свій авторитет, і Організація більше не може відігравати роль, якою її наділили батьки-засновники», – наголошується у коментарі.
 
МЗС України зазначає, що послідовно виступало проти такого сценарію, і ця позиція залишається незмінною.

«Незважаючи не те, що сьогодні ми стали свідками поразки європейського парламентаризму, моральна перемога залишається за тими країнами, які не підтримали руйнівні рішення в Раді Європи. Це були саме ті країни, які у своїй нещодавній історії або були окуповані СРСР, або сьогодні потерпають від російської окупаційної влади, яка продовжує здійснювати агресію і вбивати їхніх громадян. І саме вони достойні вважатися справжніми захисниками цінностей тієї Європи, до якої належить Україна», – відзначає українське МЗС. 

Leopolis.news