logo
28/03
27/03
2 ...

Зареєстровано законопроект про підтримку трудових мігрантів за кордоном

25-06-2019 14:093200

Зареєстровано законопроект про підтримку трудових мігрантів за кордоном
Фото: фото ілюстративне, AFP

Проектом Закону №10383 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного захисту трудових мігрантів», який зареєстровано у ВРУ, пропонується створити новий центральний орган виконавчої влади, що буде формувати та реалізувати державну політику в сфері зовнішньої трудової міграції, а також визначити та надати правового статусу закордонним українцям та впровадити заходи щодо підтримки української освіти за кордоном.

Про це повідомляє «Західна консалтингова група».

Як зазначається, законопроект розроблений в зв’язку з численними зверненнями громадян України, що працюють і проживають за кордоном, та членів їхніх сімей. До 4 мільйонів українських громадян зараз працюють за кордоном. Виходячи з офіційної статистики, це – понад 10% економічно активного населення України. Дедалі більше – із сім’ями. Соціальні наслідки зовнішньої трудової міграції безпосередньо зачіпають, щонайменше, чверть українських громадян.

Проектом пропонується розширити перелік осіб, на яких поширюється Закон “Про зовнішню трудову міграцію”, а саме на:

  • трудових мігрантів та членів їх сімей;
  • суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном відповідно до законодавства.

Планується, що саме Кабінет Міністрів України буде розробляти і затверджувати основні напрями державної політики у сфері зовнішньої трудової міграції на середньостроковий період, у яких повинні бути зазначені шляхи та способи розв’язання проблем зовнішньої трудової міграції та захисту прав трудових мігрантів і членів їхніх сімей.

Законопроектом уточнюється, що закордонний українець – це особа, яка є громадянином іншої держави (особою без громадянства) або громадянином України, що постійно проживає на території іншої держави та має українське етнічне походження або є походженням з України.

У Законі “Про освіту” пропонується ввести термін “українська освіта за кордоном”, який означатиме підтримувану державою освітню діяльність з навчання громадян України, що проживають за кордоном, та закордонних українців.

Проектом передбачено право на безоплатне забезпечення підручниками та посібниками, яке поширюється на громадян України, які здобувають українську освіту за кордоном на рівні повної загальної середньої освіти.

Планується доповнити Закон статтею щодо державних гарантій для української освіти за кордоном.

Держава повинна буде забезпечувати атестацію та сертифікацію педагогічних працівників української освіти за кордоном, у тому числі шляхом фінансування окремих заходів із Держбюджету України в порядку, встановленому законодавством. Порядок такого забезпечення встановлюватиметься КМ.

Також зазначено, що держава повинна буде сприяти оцінюванню результатів навчання, встановленню еквівалентності освітніх кваліфікацій та підтвердженню рівня кваліфікації здобувачів української освіти за кордоном, в тому числі визнанню документів про освіту, виданих за кордоном.

Водночас, вказаний законопроект охоплює питання державної підтримки не лише у гуманітарній, але й також у фінансово-економічній сферах.

За даними Світового банку, починаючи із 2016 року обсяг грошових переказів від трудових мігрантів стійко перевищує 10% національного ВВП та продовжує стрімко зростати.
Зокрема, за прогнозами Національного банку України, за 2019 рік трудові мігранти зможуть переказати в Україну $12,2 млрд, що на $600 млн більше, ніж у 2018 році.

Згідно з даними, оприлюдненими Головою Ради НБУ Богданом Данилишиним, найбільше коштів чотири роки поспіль переказують з Польщі – зараз це приблизно $3,6 млрд. на рік. Водночас, перекази з Росії істотно скоротилися – з $1,7 млрд до $1,1 млрд. Зросли також перекази в Україну від трудових мігрантів зі США, Чехії, Німеччини, Італії та Великої Британії.

Очікується, що прийняття вказаного проекту Закону Верховною Радою України наступного скликання надасть суттєвого імпульсу не лише розвитку української освітньої мережі за кордоном та сприятиме задоволенню культурно-освітніх потреб українських трудових мігрантів, але й сприятиме збільшенню валютних надходжень від трудових мігрантів через грошові перекази, які на сьогоднішній день становлять вагоме джерело валютних надходжень в Україну та складають істотну частку ВВП країни.

Leopolis.news