logo
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
2 ...

Священику УГКЦ закидають відмивання грошей в Іспанії

02-07-2019 18:053852

Священику УГКЦ закидають відмивання грошей в Іспанії

У центрі скандалу опинився священик Української греко-католицької церкви – Дмитро Савчук з іспанського міста Уельва, що в провінції Андалузія.

На отця поскаржилася його ж парафія, представники якої надіслали шокуючу інформацію про нього авторам інсайдерського телеграм-каналу «Churcher».

«Все почалося з того, що до громади, яка досить довго не мала священиків, приїхав невідомий Дмитро Савчук – за його словами, він – український священик, який втікає від мафії, бо «у владики де він служив до того вкрали сейф з грошима». Оскільки люди не мали свого храму та ділили церкву РКЦ з іспанцями, а також хотіли, щоб ними хтось врешті-решт почав постійно опікуватись (до того моменту громада запрошувала священників з Мадрида та Барселони), вони погодилися. Так підприємець Дмитро Савчук став їхнім парохом. Чому підприємець? Тому що, за словами парафіян, церква – це для нього лише один із способів заробити гроші, і таких способів у нього в арсеналі багато», – йдеться в інсайді на телеграм-каналі Churcher.

За словами представників тамтешньої української громади, Савчук, тривалий час працював дальнобійником в сусідній Португалії. Тому, ставши парохом Уельвської громади, він не закинув цю прибуткову справу, а почав возити людей з України до Європи, а також, їдучи в Україну, за гроші передавати посилки, що надсилають заробітчани додому.

«Служби, звичайно, відбуваються нерегулярно, замість нього постійно приїжджають інші священнослужителі. На всі зауваження парафіян цей бізнесмен вигукує прокляття, страшить Богом та Страшним Судом», – пишуть автори каналу.

«По-друге, цей піп долучає до своїх справ сина Захара. Разом вони спродають паски під консульством України в місті Малага. При цьому увесь дохід складають до власних кишень. Також, коли поліцейські в 2013 року зробили Савчуку зауваження за неправильне паркування автівки, отець з сином не знайшли нічого краще ніж побити  правоохоронців. За це «бійці» заплатили чималий штраф – 1840 євро, бо декілька правоохоронці отримали травми під час затримання дебоширів», – продовжують автори Churcher.

«По-третє, Дмитро Савчук усім парафіянам постійно скаржиться на відсутність грошей, мовляв, всі його прибутки йдуть на церкву. Він узяв купу кредитів, ніби на себе, але люди мають сумніви та побоюються, що вони взяті від імені громади. Тим більше, що, за словами нашого співрозмовника, нещодавно цей піп оновив свій автопарк: купив нові автобуси для перевезення людей та автомобіль для себе любого. Також за нашою інформацією, він орендує полуничні поля, володіє магазинами, наприклад магазином Myroslav за адресою Calle los Mozárabes, 21002 Huelva, майстернею по ремонту автомобілів й навіть баром».

«Як вишенька на торті – поруч із «першої церквою УГКЦ в Іспанії» та на її території він збудував не меншу за розміром «церкву Мамони» – гуртожиток для нелегальних мігрантів та наших заробітчан, з яких бере плату за проживання. Також у підвалі парафіяльного храму він налагодив «процес перепакування печива», яке везе фурами з України. Працівники перепаковують українські ласощі для подальшого перепродажу, отримуючи за те зовсім невеликі гроші, та й ті він часто недоплачує.

Цікаво, що багато католицьких сайтів називає Савчука майже месією, приписуючи йому заслугу в будуванні храму. І це при цьому, що власні гроші на це будівництво здавали пересічні парафіяни», – підсумовують автори телеграм-каналу Churcher, відзначаючи, що тамтешня українська громада зверталася до ієрархів УГКЦ в Україні та до іспанського владики у Мадриді, описувала всі злочини, але не отримала жодної відповіді.

Leopolis.news