logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

У Львові пройде Колоквіум європейських парафій

09-07-2019 11:431232

У Львові пройде Колоквіум європейських парафій
Фото: risu.org.ua

З 27 липня по 1 серпня у Львові пройде ювілейний, 30-й Колоквіум європейських парафій (СЕР). Тема цьогорічного колоквіуму: «Хто допоможе нам бути християнами у сучасній Європі?».

Про це пише РІСУ.

Очікується прибуття понад 150-ти учасників з Європи та стільки ж представників з українських греко-католицьких парафій.

Гасло форуму: «Чи можуть відмінності нас об’єднати?»

Дискусії Колоквіуму відбудуться з таких питань:

1. Папа Франциск та Його бачення сучасної Церкви (вибрано Римського архиєрея, бо він є церковним провідником, який найбільш відважно пропонує конкретні кроки для практичного християнського життя в нинішніх секулярних умовах);

2. Притча про блудного сина (Одна з найвідоміших притч, яка міститься в Євангелії від Луки 15:11-32. Сюжет цієї притчі у символічній формі ілюструє взаємовідносини між людиною та Богом. Наголос повинен бути на особі Старшого брата, який грає роль «праведного християнина, що перешкоджає невоцерковленим почуватися вільно в Церкві»);

3. Гідність кожної людини. Хто допоможе нам бути християнами у сучасній Європі?(Один із головних викликів для сучасних християн – вийти зі своїх храмів, щоб зустрічатися із всіма людьми, не осуджуючи нікого, всім пропонуючи Христову любов). 

Коментуючи вибір України місцем проведення європейського парафіяльного саміту у 2019 році, Президент CEP о. Антоніо Касар наголосив: «До цього часу Колоквіуми Європейських парафій відбувався лише у країнах західної Європи. Після падіння комуністичної системи настала можливість і для країн східної Європи, в  тому числі і для католиків східного обряду з України, брати участь у такому релігійному саміті. Життя у східній Європі дуже відрізняється від того, що ми маємо у західній Європі, відрізняється воно і в релігійному плані, тому нам надважливо ознайомитися не лише з релігійним життям українських парафій, але й побачити стиль вашого буття, вашу культуру, традиції, звичаї. Нам важливо почерпнути від вас те, чого немає у нас і поділитися з вами тим, що маємо ми».

У рамках проведення СЕР у Львові вечорами відбуватимуться «Свята нації», де групи з різних країн зможуть представити свої «національні родзинки».

Колоквіум Європейських парафій має і молодіжний вимір.  Зустріч-2019 в Україні не буде винятком. У Львів прибуде активна парафіяльна молодь з Європи. Учасники молодіжної програми матимуть свої заходи в основному в приміщенні Центру Митрополита Шептицького Українського католицького університету.

Рух християнських парафій під назвою (СЕР) – Колоквіум європейських парафій – започатковано 1961 року. Кожні два роки представники католиків різних країн Європи збираються на конгрес, у якому беруть участь єпископи, священики, богослови і активні миряни, щоб обговорити питання: як бути добрими християнами в сучасному світі, як передати віру наступним поколінням, як шукати нові форми євангелізації, як оживити парафії? Цей рух розпочався в РКЦ в 1963 році, останніми десятиліттями до нього долучилися і греко-католики України, Румунії Угорщини. Зараз в ньому представлені 35 країн.

Із 2005 року у форумах CEP від УГКЦ бере участь делегація Фонду святого Володимира зі Львова. Саме цей Фонд на чолі з Ігорем Матушевським та Лесею Крип’якевич взяв на себе відповідальність разом з Президією Колоквіуму європейських парафій стати співорганізатором CEP у Львові в 2019 році. Проведення колоквіуму у Львові відбувається за підтримки БФ Фонду «Реновабіс». Відповідальною за цей напрямок є Маргарет Майєр.

«Український оргкомітет СЕР зробить усе, щоб така релігійна зустріч європейського масштабу у Львові стала не лише успішним релігійно-суспільним заходом, але й внесла нові акценти у вже традиційні зустрічі Колоквіуму. Проведення СЕР у Львові благословив митрополит УГКЦ Ігор (Возьняк)», - наголосив Ігор Матушевський.

Leopolis.news