logo
23/04
22/04
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

На Самбірщині відзначили 80-річчя Ігоря Калинця

10-07-2019 16:092005

На Самбірщині відзначили 80-річчя Ігоря Калинця
Фото: Leopolis.news

 

У бібліотеці-філії с. Стрілковичі Самбірської районної централізованої бібліотечної системи проведено поетичну годину: «Дивосвіт Ігоря Калинця в поезії і прозі». 

Цим заходом вчора на Самбірщині відзначено 80-річчя від дня народження Ігоря Калинця –поета і прозаїка, одного із чільних представників так званої «пізньошістдесятницької» генерації і дисидентсько-самвидавного руху в Україні. 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

Була влаштована тематична книжкова виставка видань ювіляра. Поет написав чимало творів і для дітей. Серед таких «Книжечка для Дзвінки», видана в Києві в 1991 році. Це ім'я коханої відважного карпатського ватажка опришків Олекси Довбуша, пам'ять якого й досі вшановують українці. Також ім'ям Дзвінка Ігор Калинець назвав свою доньку.

Тому за основу поетичної години її організатори взяли дитячі книжки Ігоря Калинця. А відтак її учасниками були учні місцевої школи – активні читачі бібліотеки. Вони  аналізували творчий ужинок письменника. У поезії «Писанки» він змалював образ найдорожчої для кожного людини – мами. А в першій книжечці для Дзвінки  «Дивосвіт» оживлює образи Стежечки, Блискавки, Веселки, Диму тощо, примушуючи читача замилуватись красою природи і пробудити в собі любов до навколишнього світу.

З цікавістю діти розповідали про непросту біографію письменника, його творчий шлях та сувору епоху радянського режиму, в якому йому довелось жити і працювати. 

Зазначалось, що за громадянську непокору в тематиці віршів Ігор Калинець був репресований радянською владою: отримав 6 років суворих таборів і 3 роки заслання, які відбув на Північному Уралі та на Забайкаллі. В ув'язненні поет працював токарем і кочегаром. Після повернення із заслання присвятив себе творчій роботі. У 1991 році у Варшаві вийшов перший том циклу «Пробуджена муза», а в США – другий том «Невольнича муза». У 1992 році отримав премію імені Василя Стуса, а за книжку вибраних поезій «Тринадцять аналогій» був удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка. 

Творчий доробок Ігоря Калинця становить 17 поетичних збірок, що згруповані в двох циклах: «Пробуджена муза» (9 збірок) і «Невольнича муза» (8 збірок).

Творча година дозволила показати присутнім, якого славного сина має Україна

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news