logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
2 ...

На Львівщині розкопали старовинну церкву XII століття (ВІДЕО)

12-07-2019 11:591758

На Львівщині розкопали старовинну церкву XII століття (ВІДЕО)
Фото: Скріншот з відео

Археологи на Львівщині розкопали фрагмент однієї з перших християнських церков. Храм XII століття виявили на території Малого городища у місті Буськ. Святиню шукали 4 рокиІ от натрапили на керамічне мощення долівки храму на глибині 2 метри.

4 роки археолог Петро Довгань зі своєю командою проводили розкопки на території Малого городища. Раніше на цьому місці натрапили на поховання перших у Західній Україні християн. Крім того, виявили сотні артефактів, які свідчать про те, що тут була святиня, повідомляє «5 канал».

«100% можна стверджувати, що на цьому місці стояла перша бузька церква. Тому що і прицерковний цвинтар, і ціла колекція спеціальних цвяхів для дерева, і керамічна плитка – воно все говорить, що тут була церква», – запевняє археолог.

Протягом 4 років археологи і науковці намагалися віднайти руську церкву, яка існувала тут за княжих часів. І от натрапили на фрагмент керамічного мощення. Припускають – це храм Богоявлення. Його спорудження пов'язують із правлінням першого бузького князя Давида Ігоровича.

«Ми знайшли елементи долівки . З гарної поливаної плитки різних кольорів. Коричневого, зеленого і жовтого кольору. Церква була приземленою, очевидно була бастіонного типу, подібною до маленького замочку. У випадку небезпеки вона мала прихистити мешканців», – розповідає краєзнавець Іван Ціхоцький.

Поруч археологи знайшли ймовірне поле битви між польськими та угорськими військами. Про це свідчать знайдені елементи середньовічної амуніції та озброєння у верхньому шарі ґрунту. Розкопки на території Малого городища тривають уже зо два десятки років. За цей час зібрали ще й колекцію арбалетних наконечників та кінської збруї.

«Це бойова сокира, бойовий ніж, шпори, підкови відповідні. Це свідчить, що йшла серйозна боротьба за галицьку спадщину. Хто кого штурмував наразі важко сказати», – показує знахідки археолог.

Під час нинішньої експедиції команда Петра Довганя сподівається якнайшвидше знайти інші фрагменти церкви Богоявлення. А виявлені артефакти планують передати у фонд місцевого музею.

Leopolis.news