logo
18/04
17/04
16/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

Лікарі розповіли, як виходили дівчинку, яка народилася з вагою менш ніж 500 грамів (ВІДЕО)

16-07-2019 15:242427

Лікарі розповіли, як виходили дівчинку, яка народилася з вагою менш ніж 500 грамів (ВІДЕО)
Фото: Львівська Обласна Клінічна Лікарня

Сьогодні виповнився рік дівчинці Іринці, яка народилася з критично малою вагою і яку виходили фахівці неонатального центру Львівської обласної клінічної лікарні.

 

Про це повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

Як відомо, маленька Іринка, яка передчасно з’явилась на світ, важила всього 480 грамів. Вона народилася на 23 тижні вагітності з незрілістю усіх органів і систем: з недостатнім розвитком нервової системи, легень, серця, нирок, органів травлення, імунної системи.

Генеральний директор КЗ ЛОР Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка зазначив, що Іринка народилась з двійні, але її братика, на жаль, не вдалося врятувати.

«Безперечно, була Божа ласка та милосердя за цією дівчинкою. Окрім того, є велика праця наших медичних працівників – не лише лікарів, але медичних сестер, молодшого медичного персоналу, які віддавали частинку свого серця. Сьогодні в нас свято, але на душі не зовсім радісно, бо віддаємо дитину, яка виросла на наших очах, в будинок дитини», – сказав Михайло Гичка.

Завідуюча відділом інтенсивної терапії недоношених новонароджених Львівської обласної клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст департаменту ОЗ ЛОДА з інтенсивної терапії новонароджених Зоряна Салабай зазначила, що під час виходжування Іринки бували моменти, коли здавалось, що врятувати дівчинку не вдасться.

«Ми просто щасливі сьогодні, бо Іринка народилась вкрай незрілою: це не просто маленький розмір тіла, це є функційна нездатність організму жити самостійно. В такому періоді дитина повністю залежить від материнської утроби, вона залежить від того, що вона отримує від мами через плаценту. На жаль, вагітність перервалась і Іринці довелось надавати інтенсивну терапію із перших секунд життя. Вона була на повному штучному диханні дуже довго, у неї була тривала залежність від великої кількості медикаментів, від великої кількості моніторуючого обладнання, було багато різних втручань. Але за її життям стоять не лише формальні речі – медикаменти, обладнання, протоколи, за цим стоїть тривалий, інтенсивний процес роботи двох великих колективів. Окрім професійних, фахових речей, які були вкладені і дитину, була велика підтримка від управління лікарні, від департаменту охорони здоров’я, від багатьох людей, волонтерів, які пройшли з нами цей непростий шлях», – сказала Зоряна Салабай.

Вона додала, що зараз Іринка добре рухається, бачить, реагує. Тобто її розвиток відповідає терміну 7-8 місяців.

Завідувачка відділення патології недоношених новонароджених, головний неонатолог Львівщини Ольга Децик розповіла, що Іринка була у її відділенні 9 місяців, з яких 7,5 місяців отримувала кисневу терапію, тобто мала залежність від кисню.

«Упродовж цього року ми робили все для того, щоб Іринка не просто вижила, а щоб якість її життя була належною. Сьогодні ми з впевненістю можемо сказати, що ця дитина розвивається адекватно, вона має добрий емоційний стан. Іринка має проблеми з зором – косину та далекозорість, тож наша лікар-офтальмолог придбала для неї спеціальні окуляри. Дитина мала якісне, збалансоване харчування, має добрий апетит. Це все дуже важливо, але без любові, без бажання допомогти Іринці, я впевнена, виходити її було б ще складніше», – сказала Ольга Децик.

 

Леся БУРБАН, Leopolis.news