Лікарі розповіли, як виходили дівчинку, яка народилася з вагою менш ніж 500 грамів (ВІДЕО)

http://leopolis.news/one.php?showPost=4201

16/07/2019

Про це повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

Як відомо, маленька Іринка, яка передчасно з’явилась на світ, важила всього 480 грамів. Вона народилася на 23 тижні вагітності з незрілістю усіх органів і систем: з недостатнім розвитком нервової системи, легень, серця, нирок, органів травлення, імунної системи.

Генеральний директор КЗ ЛОР Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка зазначив, що Іринка народилась з двійні, але її братика, на жаль, не вдалося врятувати.

«Безперечно, була Божа ласка та милосердя за цією дівчинкою. Окрім того, є велика праця наших медичних працівників – не лише лікарів, але медичних сестер, молодшого медичного персоналу, які віддавали частинку свого серця. Сьогодні в нас свято, але на душі не зовсім радісно, бо віддаємо дитину, яка виросла на наших очах, в будинок дитини», – сказав Михайло Гичка.

Завідуюча відділом інтенсивної терапії недоношених новонароджених Львівської обласної клінічної лікарні, головний позаштатний спеціаліст департаменту ОЗ ЛОДА з інтенсивної терапії новонароджених Зоряна Салабай зазначила, що під час виходжування Іринки бували моменти, коли здавалось, що врятувати дівчинку не вдасться.

«Ми просто щасливі сьогодні, бо Іринка народилась вкрай незрілою: це не просто маленький розмір тіла, це є функційна нездатність організму жити самостійно. В такому періоді дитина повністю залежить від материнської утроби, вона залежить від того, що вона отримує від мами через плаценту. На жаль, вагітність перервалась і Іринці довелось надавати інтенсивну терапію із перших секунд життя. Вона була на повному штучному диханні дуже довго, у неї була тривала залежність від великої кількості медикаментів, від великої кількості моніторуючого обладнання, було багато різних втручань. Але за її життям стоять не лише формальні речі – медикаменти, обладнання, протоколи, за цим стоїть тривалий, інтенсивний процес роботи двох великих колективів. Окрім професійних, фахових речей, які були вкладені і дитину, була велика підтримка від управління лікарні, від департаменту охорони здоров’я, від багатьох людей, волонтерів, які пройшли з нами цей непростий шлях», – сказала Зоряна Салабай.

Вона додала, що зараз Іринка добре рухається, бачить, реагує. Тобто її розвиток відповідає терміну 7-8 місяців.

Завідувачка відділення патології недоношених новонароджених, головний неонатолог Львівщини Ольга Децик розповіла, що Іринка була у її відділенні 9 місяців, з яких 7,5 місяців отримувала кисневу терапію, тобто мала залежність від кисню.

«Упродовж цього року ми робили все для того, щоб Іринка не просто вижила, а щоб якість її життя була належною. Сьогодні ми з впевненістю можемо сказати, що ця дитина розвивається адекватно, вона має добрий емоційний стан. Іринка має проблеми з зором – косину та далекозорість, тож наша лікар-офтальмолог придбала для неї спеціальні окуляри. Дитина мала якісне, збалансоване харчування, має добрий апетит. Це все дуже важливо, але без любові, без бажання допомогти Іринці, я впевнена, виходити її було б ще складніше», – сказала Ольга Децик.

 

Леся БУРБАН, Leopolis.news