logo
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

«Сепаратистську» газету угорської меншини друкували у львівській друкарні

19-07-2019 09:314228

«Сепаратистську» газету угорської меншини друкували у львівській друкарні

Слідчий відділ Управління Служби безпеки України в Закарпатській області порушив справу за фактом позначення окремих територій України «угорськими» на шпальтах газети «Карпаталія», яку видає товариство угорської культури Закарпаття.

 

Зокрема, які інформує УСБУ в Закарпатській області, внесено відомості до ЄРДР за ознаками вчинення злочину передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України («Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України») за фактом розміщення на титульній сторінці періодичного видання «Kárpátalja» зображення частини Закарпатської області в межах виборчих округів, на яких балотуються кандидати в народні депутати від угорської меншини (ОВО №№ 68, 69 та 73), де населені пункти з компактним проживанням угорської нацменшини (т.зв. Притисянський район) розфарбовані в кольори угорського національного прапора (червоний, білий та зелений), тим самим умовно відокремлені від іншої території області.

«Зважаючи на те, що зображення із картою Закарпатської області на фоні угорського прапору містить ознаки посягання на територіальну цілісність України та може спровокувати сепаратистські настрої в середовищі угорської національної меншини, розповсюдження друкованих матеріалів із вказаним зображенням є публічними закликами до зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України», – йдеться у повідомленні.

За цим фактом процесуальне керівництво здійснює прокуратура Закарпатської області.

Як стало відомо кореспонденту Leopolis.news, згадана газета була надрукована в друкарні однієї з львівських газет.

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок заявив, що Служба безпеки України та Генпрокуратура мають відреагувати на позначення окремих територій України «угорськими» на шпальтах газети «Карпаталія», яку видає громадська організація «Товариство угорської культури Закарпаття».

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news