logo
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Міноборони уже купує польські бронемашини замість українських «Дозорів»

05-08-2019 19:362020

Міноборони уже купує польські бронемашини замість українських «Дозорів»

Міністерство оборони України замість українських бронемашин «Дозор-Б» закуповує польський аналог «Oncilla».

Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

«Міністерством оборони України, відповідно до державного оборонного замовлення на 2018 і 2019 роки, здійснюється закупівля польських бронетранспортерів 4х4 Oncilla (аналог ТКБМ «Дозор-Б»)», – вказано у відповіді Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони.

У Міноборони додали, що за період з 2017-го до 2019 року відомство не закупило жодної української бронемашини «Дозор-Б».

Натомість директор львівського заводу Віктор Андрощук у коментарі «Радіо Свобода« повідомив, що на підприємстві більше не займаються виробництвом машини «Дозор-Б».

Тактична бойова колісна машина «Дозор-Б» – це українська розробка «Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені Морозова».  Виготовляли броньовик на Львівському бронетанковому заводі, що входить до складу ДК «Укроборонпром».

Український «Дозор» вперше був представлений у 2004 році. У 2016-му до ЗСУ передали першу і поки що єдину партію ТКБМ «Дозор-Б» у складі десяти бронемашин.

У липні 2017 року тодішній президент Петро Порошенко заявляв, що на Львівському бронетанковому буде побудовано 20 нових бронемашин «Дозор», а отримані 920 млн гривень завод спрямує на танки, пожежні машини й нові «Дозори».

При вазі 8,5 тонн «Дозор» розвиває швидкість до 100 км/год. Крім екіпажу, машина вміщує ще 6 осіб. Броня автомобіля витримує удари зі стрілецької зброї калібром 7,62. «Дозор» оснащений дистанційно керованим великокаліберним кулеметом.

Польський броньовик «Онцилла» зовні схожий з «Дозором», адже його створювали на основі української розробки. Для цього Польща купила в України ліцензію на виробництво. Першу «Онциллу» представили 2013 року.

Leopolis.news