logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

Депутати Турківської міськради – проти скасування акцизного податку

07-05-2019 10:151272

Депутати Турківської міськради – проти скасування акцизного податку

Фото: соцмережі

Депутати Турківської міської ради обурені намірами скасувати акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів та вимагають відкликати з розгляду Верховною Радою України законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків та зборів».

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

Нагадаємо, що Федерацією роботодавців України скеровано звернення до Уряду з пропозицією скасувати сплату суб’єктами господарювання акцизного податку з роздрібної реалізації тютюнових виробів як неефективного та складного в адмініструванні податку, наслідком чого є значні недонадходження до місцевих бюджетів з цього податку.

Крім того, народний депутат Кривенко В.В. зареєстрував законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків та зборів», яким, зокрема, також пропонується скасування норми справляння акцизного податку з роздрібної реалізації тютюнових виробів.

З цього приводу депутати Турківської міської ради прийняли звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та народного депутату України Лопушанського А.Я. щодо неприпустимості скасування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів.

У прийнятому зверненні наголошується, що при цьому ані Федерацією, а ні автором законопроекту не запропоновано механізму компенсації місцевим бюджетам втрат від акцизного податку або джерел додаткових надходжень для досягнення їх збалансованості.

Водночас депутати зазначають, що надходження від акцизного податку дають змогу в м. Турка забезпечувати фінансування широкого комплексу програм, а це: благоустрій міста, ремонтні роботи автомобільних доріг, ремонтні роботи водопровідно-каналізаційної системи, проведення культурно-масових заходів, виплата допомоги малозабезпеченим громадянам міста та учасникам ООС/АТО, заходах з енергоефективності, освітленню вулиць, житлово-комунальне господарство тощо.

Відтак, на переконання обранців міста гірської округи, скасування акцизного податку з роздрібної реалізації тютюнових виробів негативно позначиться на виконанні органами місцевого самоврядування соціально-значущих повноважень, а це розбалансування місцевого бюджету та необхідності скорочувати фінансування важливих напрямків розвитку території громади.

А тому депутати просять центральні органи влади не допустити скасування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів та відкликати з розгляду законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків та зборів» реєстраційний № 10154-1 від 20.03.2019.

І при цьому автори звернення сподіваються  на розуміння та підтримку у вирішенні цього вкрай важливого для них питання.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news