logo
24/04
23/04
22/04
21/04
18/04
17/04
2 ...

Супрун пояснила, що таке здорова вага

06-08-2019 13:20992

Супрун пояснила, що таке здорова вага
Фото: ілюстративне

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про шкоду надлишкової ваги для здоров’я, а також пояснила, як правильно вирахувати індекс маси тіла.

Про це очільниця МОЗ написала на своїй сторінці у Facebook.

Уляна Супрун зазначила, що, аби оцінити, чи все гаразд із вагою, слід спиратися на індекс маси тіла і співвідношення талії до стегон. Сама вага не є достатнім орієнтиром. Здоровий індекс маси тіла – співвідношення ваги до квадрату зросту – коливається від 18,5 до 24,9. Досить багато людей мають насправді здорову вагу, але вважають себе «жирними» (жінки) чи «дрищами» (чоловіки) і прагнуть свою вагу змінити, хоча особливої потреби немає.

Надмірну вагу визначає ІМТ 25-29,5. Ожиріння має три ступені та починається з ІМТ 30 та більше. ІМТ, менший за 18,5, є замалий. 

Приклад: Вага = 68 кг, висота = 165 см (1,65 м)

Розрахунок: 68 ÷ (1,65 у квадраті) = 24.98

Співвідношення талії до стегон повідомить про загрозу вісцерального ожиріння – талія має бути менша за стегна. В чоловіків це співвідношення має бути 0,9 чи менше, а в жінок – 0,85 чи менше. Вісцеральне ожиріння – це суттєвий ризик серцево-судинних хвороб, діабету 2 типу та еректильної дисфункції. 

Також Уляна Супрун повідомила, що брак жиру шкідливий і навіть небезпечний для життя. Жирова тканина виділяє чи змінює низку гормонів. У жінок із надто низьким вмістом жиру в тілі може початися дисменорея – порушення менструального циклу чи його припинення.

Розподіл жиру в тілі значною мірою залежить від спадковості – щільності рецепторів гормонів на різних частинах тіла. Саме це зумовлює, скажімо, великий бюст і відсутність тонкої талії в деяких жінок, або худорляві плечі, але досить великі сідниці і ноги в інших. В цьому випадку важко «робити талію» або «худнути в ногах» – найкраще, прийняти своє тіло і дбати про здоров’я. В цьому полягає боді-позитив.

Уляна Супрун наголошує, що головне завдання кожного – це тримати вагу і талію в межах нормальних значень завдяки способам, які не підривають наше фізичне і психічне здоров’я та бюджет.

Крім того, у МОЗ пояснили, чому надмірна вага є шкідливою: ожиріння на 180% збільшує ризик раку підшлункової залози; зі збільшенням індексу маси тіла та окружності талії пропорційно зростає ризик раку прямої кишки; ожиріння часто призводить до депресії, а депресивний чи тривожний розлади призводять до переїдання та ожиріння.

У короткотривалій перспективі ожиріння здоров’я не псує, але що далі, то помітніший його вплив: зростання ризику апное (зупинки дихання уві сні), діабету 2 типу, атеросклерозу та інших серцево-судинних хвороб та порушення роботи нирок; вісцеральне ожиріння в чоловіків призводить до гормональних проблем.

Є «метаболічно здорові» люди із зайвою вагою чи ожирінням: їхні аналізи рівня холестеролу чи маркерів запалення в нормі, але це не причина продовжувати в такому ж дусі. Ожиріння в жінок супроводжує 35-65% випадків синдрому полікистозних яєчників, збільшує ризик ускладнень протягом вагітності й пологів та потребу в кесарському розтині.

Leopolis.news