logo
28/03
27/03
2 ...

Нацбанк подав зустрічний позов проти олігарха Коломойського на 4,3 мільярда

13-08-2019 18:32726

Нацбанк подав зустрічний позов проти олігарха Коломойського на 4,3 мільярда
Фото: з відкритих джерел

Національний банк України подав проти екс-співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського позов до суду, у якому вимагає стягнути з олігарха 4,26 мільярда гривень за кредитом рефінансування, який НБУ видав фінустанові на поруки Коломойського.

Про це повідомляє Finbalance з посиланням на ухвалу Північного апеляційного суду.

Зазначається, що первинний позов у цій справі позов Коломойського до Нацбанку: екс-співласник Приватбанку просить суд визнати недійсною свою поруку за кредитом рефінансування.

Олігарх аргументував свою позицію тим, що укладений договір поруки є недійсним, оскільки його уклали «на підставі протиправних постанов НБУ».

Відповідно до судових матеріалів, за твердженням І. Коломойського, уповноважені особи НБУ не мали достатнього обсягу повноважень на укладення кредитної угоди, з огляду на відсутність кворуму на засіданні правління НБУ. А недійсність договору поруки №19-1/П від 27.05.2016 позивач обґрунтовує тим, що такі вимоги є похідними від вимог про визнання недійсним кредитного договору.

Раніше НБУ повідомляв, що 20.04.2019 Печерський райсуд м. Києва задовольнив один з позовів І. Коломойського та розірвав договір особистої поруки за кредитами рефінансування, отриманими Приватбанком до входження держави в капітал фінустанови.

«У 2015 році І. Коломойський, який на той момент був співвласником банку, уклав з Національним банком договори особистої поруки про погашення п’яти кредитів рефінансування Приватбанку, отриманих за період 2008-2014 рр. Фактично, він взяв на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості банку перед Національним банком, яка на сьогодні складає 9,2 млрд грн», - зауважував Нацбанк у квітні.

У червні НБУ заявляв, що на підставі квітневого рішення Печерського райсуду м. Києва І. Коломойський намагається заблокувати розгляд позову Нацбанку на 6,64 млрд грн, який був поданий у Женеві (Швейцарія).

Також Нацбанк висловлював думку, що нові позови, подані І. Коломойським про визнання недійсною поруки по рефінансуванню, - це знову таки «спроба І. Коломойського зупинити, а в подальшому й унеможливити розгляд ініційованих НБУ справ у Швейцарії» (цитата).

У червні-липні 2019 року Госпсуд Дніпропетровської області відкрив провадження в кількох справах (№904/2526/18№904/2529/18№904/2530/18№904/2538/18) за позовами НБУ до І. Коломойського про стягнення загалом 4,85 млрд грн заборгованості по рефінансуванню.

У червні 2018 року НБУ подав 143 позови до юросіб, які надавали майно в заставу для Нацбанку як забезпечення боргів Приватбанку по рефінансуванню. Обсяг вимог НБУ по цим позовам - 10 млрд грн.

Серед відповідачів – «Дніпроазот», ПАТ «Нікопольський завод феросплавів», АТ «Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат», АТ «Покровський гірничо-збагачувальний комбінат», ПрАТ «Товкачівський ГЗК», ТОВ «Агротермінал Логістік», ТОВ «Скорзонера», ТОВ «Поділ Нерухомість», ПрАТ «Ерлан», ТОВ «Приватофис», ТОВ «Гаджибей», ПрАТ «Готель «Жовтневий», ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон», ТОВ «Акватера», ТОВ «Арлан», ПрАТ «Аеробуд», ТОВ «Еверест Істейт», ТОВ «Перспектива Інвестмент», ПАТ «УКРНДІІНЖПРОЕКТ», ТОВ «Укрінтерінвест», ПАТ «Дніпрометалсервіс», Тровелко Холдінгз Лімітед, Пеннілейн Комерсіо Інтернасіонал ЛДА тощо.

Leopolis.news