«Слуги народу» ще не вирішили, чи позбавляти партії держфінансування

http://leopolis.news/one.php?showPost=5980

14/08/2019

Про це він розповів на брифінгу, передає «Українська правда».

«Це механізм, який дає можливість розвивати політичну культуру в державі. Є інші запобіжники, на які треба буде звертати увагу. Тому що в нас дуже часто ці кошти використовувались неефективно. Ми бачили, що під кінець року вони йшли на рекламу, а не на розбудову партійної структури, на навчання своїх однопартійців, на залучення людей до тих чи інших політичних структур.

І були навіть позиції, які озвучували антикорупційні організації, що фактично гроші були направлено на пов’язані з тими чи іншими політичними партіями структури. Ну і таким чином виникало питання коректності та відповідності до діючого законодавства використання цих коштів.

Тому це як і будь-який інший механізм, він може бути як корисний для демократії в державі, так і негативним. Тут буде залежати від того, хто як цим молотком буде керувати».

 Відповідаючи на питання, чи може Верховна Рада 9 скликання скасувати держфінансування партій, з огляду на відповідну петицію, Разумков запропонував дочекатись, коли парламент запрацює.

Також голову «Слуги народу» запитали, чи буде його партія відмовлятись від бюджетних коштів. Разумков сказав, що наразі таке фінансування передбачене законом, і політсила «буде намагатись відповідати нормам закону».

Зазначимо, що петиція до президента про скасування бюджетного фінансування політичних партій набрала більше 25 тисяч голосів.

Як відомо, НАЗК надало державне фінансування 11 партіям на підставі результатів останніх позачергових виборів до Верховної Ради 21 липня. У список також потрапила партія проросійського блогера Анатолія Шарія «Партія Шарія».

Як повідомляли, фінансування з держбюджету отримають 11 партій.

На фінансування з державного бюджету мають право всі партії, які набрали більш ніж два відсотки на парламентських виборах.

Партія «Слуга народу» у 2020 році отримає близько 225 мільйонів гривень щорічно, «Опозиційна платформа – За життя» 68 мільйонів, «Батьківщина» – майже 43 мільйонів гривень. «Європейська солідарність» та «Голос» – 74 та 62 мільйони гривень (вони отримають додаткове фінансування за гендерний баланс).

Leopolis.news