logo
29/03
28/03
27/03
26/03
25/03
2 ...

Забезпечені люди не вірять, що можуть захворіти на туберкульоз – експерт

14-08-2019 14:07575

Забезпечені люди не вірять, що можуть захворіти на туберкульоз – експерт
Фото: прес-клуб Львів

Прийняття діагнозу «туберкульоз» у соціально забезпечених людей триває близько місяця.

Про це розповів заступник керівника Благодійної організації «Благодійне товариство «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» м. Львів» Сергій Миронюк, під час пресконференції сьогодні, повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

Сергій Миронюк зазначив, що соціально забезпечені люди, в яких діагностують туберкульоз, зазвичай не вірять у свій діагноз.

«Перша реакція на діагноз «туберкульоз» – це шок та запитання «Звідки?». Звідки – ніхто не може дати відповідь, бо це трохи риторичне запитання. Наші соціальні працівники не відповідають на це запитання, але мотивують і пояснюють, що лікування можливе та потрібне негайно. Через місяць-півтора, коли людина бачить позитивну динаміку в лікуванні, настрій змінюється, з’являється натхнення до лікування», – розповів Сергій Миронюк.

«Водночас у людей, які живуть у складних життєвих обставинах, крім реакції, є ще низка соціальних обставин. У них з’являється спокуса випити, закурити, забути прийняти препарати. В таких людей можуть виникати хіміорезистентні форми, але завдання наших працівників – мотивувати їх», – додав він.

Водночас генеральний директор Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру Любомир Рак наголосив, що діагноз «туберкульоз» не є вироком і його можна вилікувати, якщо пацієнт налаштований перемогти хворобу. Любомир Рак нагадав, що препарати для лікування туберкульозу та обстеження для пацієнтів є безкоштовними.

«Соціальний статус не є чинником, який може врятувати від туберкульозу. «Пив-курив» не означає, що людина захворіє на туберкульоз, але в такої особи швидше може бути резистентний туберкульоз чи онкологічне захворювання. Туберкульоз, як відомо, передається повітряно-крапельним шляхом чи аерозольним, але не передається через поцілунок, статевим шляхом, через потиск руки чи дотик. Ви можете захворіти туберкульозом, довго перебуваючи в закритому приміщенні з хворою людиною, яка є бациловиділювачем», – пояснив Любомир Рак.

Леся БУРБАН, Leopolis.news