Уряд зобов’язав «Нафтогаз України» продавати дешевше газ ДТЕК Ахметова

http://leopolis.news/one.php?showPost=6010

14/08/2019

Про це написав представник президента в Кабміні Андрій Герус на своїй сторінці у Facebook.

«Раніше ДТЕК купив вугільні шахти у Ростовській обл РФ, інвестував у ті шахти значні кошти. Тобто прийняв рішення працювати у РФ, взяв на себе усі можливості та ризики пов`язані із роботою у РФ. Останні три роки ДТЕК поставляв вугілля із Ростовської області на Луганську ТЕС, перекладав це у тарифи споживачів по формулі Роттердам, а прибутки клав собі у кишеню (ну може ділилися із корумпованими партерами по Роттердаму, але ми типу цього не знаємо). Але як тільки Росія вирішила перекрити поставки вугілля, і довелося використовувати газ, то ДТЕК відразу прийшов до держави. Щоб усі тимчасові збитки перекласти на державний «Нафтогаз України». Приватизація прибутків, націоналізація збитків», – написав Андрій Герус.

Водночас, за його словами, нині 8 інших ТЕС, які належать групі ДТЕК, продають свою електроенергію дорожче, ніж електроенергія коштує у Словаччині чи Білорусі.

«Компанія ДТЕК зараз продає своє вугілля по ціні майже 100 дол/т, хоча вугілля у Роттердамі коштує 50 дол./т. Більше ніхто у світі не може продавати вугілля по 100 дол, тільки ДТЕК на «немонопольному» ринку України», – зазначив представник президента в Кабміні.

Андрій Герус назвав таке рішення уряду безпрецедентним.

«По-моєму, це безпрецедентне рішення – вперше за всю історію Нафтогаз зобов’язали продавати газ по спецціні приватній компанії (яка не виробляє тепло)», – вважає він.

Leopolis.news