logo
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
2 ...

У Старому Самборі 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля відзначатимуть два дні

15-08-2019 12:411406

У Старому Самборі 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля відзначатимуть два дні

У Старому Самборі на два дні 18 і 19 серпня розрахована програма  «Від підпілля – до воскресіння», присвячена 30-літтю виходу УГКЦ з підпілля.

 

 

 

На відзначення цього історичного ювілею до Старого Самбора прибуде Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

З причини ювілею нескореної національно-патріотичної церкви декан Старосамбірський о. Михайло Николин провів прес-конференцію для журналістів друкованих та електронних ЗМІ. За його словами, після прихованих тривалих богослужінь по міських квартирах, сільських хатах, а саме 5 червня 1988 року в чудотворному місці Биличі була відслужена перша публічна Служба Божа УГКЦ. Цю величну подію для вірян здійснив о. Михайло Волошин, який з-за кордону прибуде до Старого Самбора на святкування.

А згодом, наголосив отець-декан, відкриті Богослужіння відбулись в багатьох населених пунктах Прикарпаття. У с. Стара Ропа 5 травня 1989 року о. Михайло Низкогуз офіційно заявив, що з Російської православної церкви повертається в лоно УГКЦ. Так вона відновлювалась і почала приймати до себе всіх спраглих за прадідівською вірою українців не лише на Старосамбірщині, а в сусідніх районах області, самому Львові та поза ним.

Думками про страшні роки переслідувань УГКЦ, діяльність у підпіллі мужніх і вірних своїй церкві священиків ділились запрошені на прес-конференцію колишній отець Василь Кундик, а також ті жителі Старосамбірщини, що в страшні роки гоніння не корились режиму заради того, щоб світильник їхньої віри не погас.

В урочистостях візьмуть участь духовенство та вірні Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Дрогобицького, Самбірського, Мостиського, Турківського районів. Серед гостей очікуються правлячий архієрей владика Ярослав Приріз, його помічник владика Григорій Комар, Секретар Синоду єпископів владика Богдан Дзюрах, священики інших єпархій, представники влади.

У програмі 18 серпня – відкриття в історико-краєзнавчому музеї «Бойківщина» експозиції церковних сакральних речей підпільної церкви. Під час урочистої академії доповідь «Від підпілля – до воскресіння: духовне відродження УГКЦ 1989-2019 роки» виголосить викладач Українського католицького університету Ігор Скочиляс. Водночас буде презентовано книжку та виставу Львівського християнського театру «Емануїл», присвячені священномученику Климентію Шептицькому.

А наступного дня – 19 серпня після зустрічі Патріарха УГКЦ  Блаженніший Святослав освятить відреставрований іконостас храму св.. Миколая та очолить Архієрейську Літургію. Її буде відправлено під спеціальним навісом на історичній площі Ринок Старого Самбора. Символічно, що на ній тридцять років тому в місті відбувся відкритий вихід церкви з підпілля.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news