logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

Експерти кажуть, що випускники українських шкіл не володіють мовною вправністю

16-08-2019 08:41366

Експерти кажуть, що випускники українських шкіл не володіють мовною вправністю
Фото: svatove.city

З року в рік завдання з власного висловлення у тесті ЗНО з української мови демонструє низький рівень мовленнєвої і мовної вправності випускників шкіл.

Про це під час пресконференції сказав в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко, пише osvita.ua.

За його словами, про це щороку свідчать результати виконання завдання тесту з української мови, в якому учасникам пропонується сформувати власну позицію, підтвердити її кількома аргументами, навести приклади та зробити висновок.

Також очільник УЦОЯО ознайомив журналістів з експертним висновком щодо аналізу виконання учасниками тестування завдання з власного висловлення.

Зокрема, за висновками експертів, оцінювання власних висловлювань учасників ЗНО свідчить про слабкий розвиток у випускників навичок побудови аргументативного тексту.

«80% учасників не вміють вправно сформулювати свою позицію щодо запропонованого дискусійного питання, а підтвердити її доречними аргументами не може 82% учасників. Половина учасників взагалі не приводять прикладів із власного читацького чи мистецького досвіду, а близько 40% із соціального чи історичного життя», – йдеться у висновку.

У половині робіт учасників тестування спостережено серйозні порушення логічності й послідовності викладу.

«Мовленнєву вправність власних висловлень здебільшого оцінено в 0 або 1 бал з 4-х можливих, що свідчить про доволі низький рівень опанування орфографічних, пунктуаційних, лексичних, граматичних і стилістичних норм української мови», – наголошують експерти.

Виходячи з цього, Валерій Бойко повідомив, що в Українському центрі оцінювання якості освіти розглядають можливість застосування іншої форми перевірки сформованості мовленнєвих навичок і компетенцій випускників. Ці зміни можуть бути реалізовані в контексті модернізації тесту ЗНО з української мови і літератури.

Leopolis.news