logo
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
2 ...

Сьогодні відзначають Яблуневий Спас: історія, традиції та прикмети

19-08-2019 08:451382

Сьогодні відзначають Яблуневий Спас: історія, традиції та прикмети
Фото: Depositphotos

Сьогодні, 19 серпня, святкують Яблуневий Спас 2019 (Другий Спас) або Преображення Господнє. Свято відзначають у цей день щороку, та вважається воно найголовнішим з трьох Спасів (його ще іноді називають Великим Спасом).

З цим святом пов’язано безліч традицій і обрядів, зокрема в старовину говорили якою буде погода на Яблуневий спас таким буде і перший місяць нового року — січень.Історія свята починається ще давніше, ніж почалась епоха християнства, коли наші предки поклонялися багатьом богам. Згідно із язичницькими віруваннями, всі три Спаси, пов’язані з ім’ям божества Спаса, яке дарувало людям гарний урожай, пише УНН.

Свято має іншу назву — Преображення Господнє і має церковну історію святкування. Віруючі люди називають цей день Спасом на горі адже вони знають за церковними переданнями саме в цей день за 40 днів до розп’яття Христа, Ісус узяв із собою трьох учнів і відправився з ними на гору Фавор.

Як тільки Ісус почав молитися його обличчя вмить осяяло яскравим світлом, а одяг став білосніжним. Таким чином він почав перетворюватися перед своїми учнями. В цю мить Христос і усвідомив, що йому доведеться померти в ім’я людей, і вмирати доведеться мученицькою смертю, але прийде момент, коли він зможе воскреснути.

Але Ісус не поспішав розповідати іншим про своє перетворення і своїм учнями заборонив це робити. Коли ж вони спустилися з гори то Христос звелів зібрати яблука, що б Батько міг їх освятити. Сталося це ще в 4 столітті, після цієї події і почали святкувати яблучний спас, збираючи при цьому стиглі яблука і освячуючи їх в церквах.

Яблучний Спас 2019: традиції

У цей день прийнято йти в храм, щоб освятити яблука з нового врожаю і інші фрукти і дари природи. Можна нести в храм також мед і хлібні колосся – їх зберігають до наступного сівби. Як і у випадку з Медовим Спасом, до якого не можна їсти мед, до Яблучного Спаса небажано їсти яблука. Зате в свято – скільки душа забажає, «Сегодня».

На Яблучний Спас готують пісні страви, в яких основним інгредієнтом є яблука. Раніше до свята відбувався «обряд засівання полів»: на прохання господарів священик кропив зорану землю святою водою. Цей обряд означав початок засіву.

Другий Спас символізував початок осіннього похолодання і кінець літа, є приказка: «Прийшов Спас – готуй рукавиці про запас». 

Яблучний Спас 2019: прикмети на 19 серпня

Який Яблучний Спас – таким і січень буде.

Яка погода на Яблучний Спас, така ж буде і на Покрову.

Сухий день 19 серпня – восени теж буде мало опадів. Ясна погода – зима буде холодною.

Якщо не їсти яблук до Яблучного Спаса, а потім 19 серпня в свято спробувати яблуко з медом і загадати бажання, то воно обов'язково здійсниться.

Leopolis.news